Framtidens vård för barn med inflammatorisk tarmsjukdom - ditt stöd gör skillnad

Visste du att två tredjedelar av forskningen på Karolinska Institutet är beroende av extern finansiering? IBD drabbar cirka en procent av Sveriges befolkning och är ofta extra svår för barn. Genom ny forskning vid Karolinska Institutet vill vi förbättra behandlingen och livskvaliteten för de cirka 2 000 barn i Sverige som lever med denna kroniska sjukdom. Din gåva kan bidra till att förändra liv genom banbrytande forskning.

Jonas Ludvigsson. Foto: Carl Quick. Foto: Carl Quick

Ett växande problem med livslånga konsekvenser 

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), som omfattar Crohns sjukdom och ulcerös kolit, debuterar ofta i barndomen och kan ge svåra symptom som magsmärtor, blodiga diarréer och försämrad tillväxt. Barn med IBD löper också tre gånger högre risk för dödlighet än andra barn och har en ökad risk för cancer och psykisk sjukdom. Trots framsteg inom vuxenvården vet vi fortfarande väldigt lite om hur moderna läkemedel påverkar barn.

En skräddarsydd behandling 

Forskningen vid Karolinska Institutet fokuserar på att fylla denna kunskapslucka. Genom att föra in data om barn-IBD i det svenska kvalitetsregistret och koppla det till våra hälsoregister, kan vi studera effekterna och biverkningarna av de senaste medicinerna. Målet är att identifiera vilka behandlingar som fungerar bäst för barn och därigenom minska risken för biverkningar, operationer och följdsjukdomar

Stort samhällsbehov och internationella möjligheter 

IBD är en sjukdom som påverkar livet långsiktigt. Många barn måste opereras och missar stora delar av sin skolgång, vilket påverkar både deras hälsa och framtidsutsikter. Genom att använda avancerad infrastruktur som ESPRESSO-databasen och samarbeta med internationella forskare, inklusive Harvard University, skapar projektet unika möjligheter att förbättra vården både i Sverige och globalt

Förväntade resultat 

Med detta projekt hoppas vi inte bara bromsa sjukdomsförloppet utan också förbättra livskvaliteten för barn med IBD. Forskningen kan ge oss svar på vilka mediciner som passar bäst för barn och vilka risker de kan innebära, vilket skapar förutsättningar för en mer individanpassad och effektiv vård. 

Detta är en chans att förbättra livet för tusentals barn, både nu och i framtiden – och att sätta Sverige i framkant av den globala forskningen kring barn och IBD

Vill du göra skillnad?

Karolinska Institutet är Sveriges främsta medicinska universitet och hem för tusentals forskare som arbetar för bättre hälsa för alla. Här pågår banbrytande forskning - om allt från vanliga folksjukdomar till sällsynta diagnoser – områden som kräver stöd för att driva fram nya lösningar och behandlingar. 

Med din hjälp kan vi göra mer. För dig som vill bidra med en större donation erbjuder vi skräddarsydda lösningar. Tillsammans väljer vi ett forskningsprojekt som speglar dina intressen och värderingar. Du får möjlighet att nära följa projektets framsteg genom regelbunden återkoppling från våra forskare. Dessutom får du chans att höra det senaste om forskning på våra evenemang. 

Hör av dig till oss på Development Office, så hjälper vi dig med din gåva som gör skillnad – idag och för kommande generationer.

Louise Gauffin
2024-12-02