Forskning för att behandla åldersblindhet och ärftlig blindhet - ditt stöd gör skillnad
Visste du att två tredjedelar av forskningen på Karolinska Institutet är beroende av extern finansiering? Åldersblindhet drabbar äldre och är en av de vanligaste orsakerna till svår synnedsättning. Ärftlig blindhet påverkar däremot ofta yngre människor i arbetsför ålder. Båda tillstånden innebär nedsatt syn och i många fall blindhet. I dag saknas effektiva behandlingar, vilket leder till lidande för individen och kostnader för samhället. Din gåva kan bidra till att förändra liv.
Stamcellsforskning kan vara nyckeln
Effekten av dessa sjukdomar går långt utöver synnedsättningen. Livskvaliteten påverkas av förlusten av förmågan att läsa, känna igen ansikten och navigera i vardagen. Dessutom innebär synnedsättning en ökad risk för fallolyckor, ett större beroende av stöd och minskad arbetsförmåga.
Forskarteamet vid Karolinska Institutet har utvecklat en banbrytande metod för att adressera dessa sjukdomar. Genom att använda embryonala stamceller – som har potential att utvecklas till kroppens alla celltyper – skapar forskarna nya näthinneceller för att ersätta de som förlorats. Målet är att transplantera dessa celler till näthinnan och återställa synen.
Forskningen bygger på över tio års samarbete mellan världsledande stamcellsforskare och specialister inom ögonsjukdomar. En stark grund har redan lagts genom tidigare genterapistudier vid en sällsynt variant av ärftlig blindhet, där preliminära resultat visar lovande potential.
En samhällsekonomisk och mänsklig revolution
En framgångsrik behandling skulle innebära mycket mer än medicinska genombrott. Den skulle kunna drastiskt minska kostnader för sjukvård, minska fallolyckor och öka arbetsförmågan hos drabbade. På individnivå handlar det om livskvalitet – möjligheten att för första gången få se sitt barns leende, att känna igen nära och kära, eller att kunna läsa och navigera i vardagen.
Vid KI finns den unika kombination av resurser som krävs för att lyckas – stora patientgrupper, avancerad kirurgisk kompetens, erfarenhet av kliniska studier och världsledande stamcellsforskning. Forskarna förbereder nu den första kliniska studien som kan bli startskottet för en ny era inom behandling av blindhet.
Ett hopp för framtiden
Miljontals människor världen över riskerar blindhet på grund av åldersblindhet och ärftlig blindhet. Tack vare den här forskningen finns nu ett realistiskt hopp om en framtid där synen inte bara kan bevaras utan också återställas. För forskarna vid Karolinska Institutet är målet tydligt: att ge tillbaka ljuset i mörkret – en syn som kan förändra liv för alltid.
Vill du göra skillnad?
Karolinska Institutet är Sveriges främsta medicinska universitet och hem för tusentals forskare som arbetar för bättre hälsa för alla. Här pågår banbrytande forskning - om allt från vanliga folksjukdomar till sällsynta diagnoser – områden som kräver stöd för att driva fram nya lösningar och behandlingar.
Med din hjälp kan vi göra mer. För dig som vill bidra med en större donation erbjuder vi skräddarsydda lösningar. Tillsammans väljer vi ett forskningsprojekt som speglar dina intressen och värderingar. Du får möjlighet att nära följa projektets framsteg genom regelbunden återkoppling från våra forskare. Dessutom får du chans att höra det senaste om forskning på våra evenemang.