Medicinens historia och kulturarv
MHK:s uppdrag är att tillvarata, utveckla och sprida kunskap om KI:s medicin- och vetenskapshistoriska arv. MHK ansvarar för att förvalta och tillgängliggöra KI:s kulturarvssamlingar, som består av böcker, tidskrifter, handskrifter, konst och bild, anatomiska samlingar, samt historiska föremål. Vid MHK finns två enheter; Hagströmerbiblioteket samt Forskning och föremål.
Insamling
Vid MHK arbetar arkivarier, konstvetare, historiker, osteologer och bibliotekarier tillsammans. MHK tar emot kontinuerligt emot forskare och studenter som arbetar med Karolinska Institutets samlingar, och vid institutionen för LIME finns ett forskarteam för medicin- och vetenskapshistoria kopplat till enheten.
Karolinska Institutet genererar ständigt nytt, historiskt källmaterial. Utrustning och maskiner som använts är viktiga vägar till fördjupad kunskap om den medicinska forskningens materiella villkor och förutsättningar. Dokumentation, anteckningar och protokoll berättar om samarbeten, nätverk och genomförande. Samlingar av föremål; kranier, våtpreparat och andra ting kastar ljus över den medicinska forskningens förankring i tid och rum. Vi kan aldrig veta vilka dokument, artefakter eller maskiner som kommer att utgöra nycklar till medicin- och vetenskapshistorien. Därför är ett brett insamlingsarbete av största vikt. Enheten för medicinens historia och kulturarv har ambitionen att ge såväl dagens som morgondagens historiker de materiella möjligheterna att utforska Karolinska Institutets historia. Har du material som kan vara viktigt? Kontakta oss!
Bevarande
Ting och dokument tar plats och kräver bevarande insatser för att inte gå förlorade. MHK arbetar med att säkra Karolinska Institutets samlingar genom att verka för att olika typer av artefakter och material förvaras på rätt sätt. Papper måste skyddas mot fukt och skadedjur, känsliga instrument bör förvaras så att de inte går sönder. Våtpreparat kan behöva restaurering, benmaterial och kranier kräver rätt hantering för att inte förstöras. Denna del av MHK:s uppdrag är av särskild vikt då Karolinska Institutet har ambitionen att ta ansvar för sin roll som tongivande vetenskaplig aktör, historiskt och i dag.
Tillgängliggörande
MHK arbetar med tillgängliggörande av Karolinska Institutets samlingar på flera olika sätt
- Digitalisering. För närvarande pågår, vid MHK som vid flera andra institutioner i landet, ett intensivt arbete med att digitalisera samlingarna. Skriftligt material katalogiseras via bibliotekstjänsten LIBRIS, bildmaterial och föremål i databasen ALVIN. Genom att göra samlingarna sökbara skapas vägar in i dem, för forskare, medarbetare vid Karolinska Institutet och en intresserad allmänhet.
- Utställningar. I Haga Tingshus finns flera mindre utställningar där delar av samlingarna ställs ut. MHK lånar också ut föremål till museer och andra institutioner.
- Föreläsningar, seminarier och workshops. MHK ordnar regelbundet evenemang där delar av samlingarna, samt medicin- och vetenskapshistoria i bred bemärkelse, utgör fokus. I vårt kalendarium ser du vad som är på gång just nu!
Skapa kunskap
Vid institutionen för LIME finns forskarteamet för medicin- och vetenskapshistoria som bedriver forskning med utgångspunkt i samlingarna, och om medicin- och vetenskapshistoriska frågeställningar. Dessutom arbetar arkivarier, historiker, konstvetare och osteologer vid MHK med kartläggning och dokumentation av samlingarna och Karolinska Institutet. Medarbetare från MHK finns också representerade i Medicinhistoriska museets vänförening, Hagströmerbibliotekets vänner samt Karolinska Institutets kulturråd. Är du forskare och vill arbeta med Karolinska Institutets samlingar? Kontakta oss!
Medarbetare
Eva Åhrén
VerksamhetschefKontakt
Medicinens historia och kulturarv
Hagströmerbiblioteket
Haga Tingshus
Annerovägen 12
169 70 Solna
Tel: 08-524 868 28
Seminarier, föreläsningar och events
Hagströmerbibliotekets vänner ordnar varje termin flera föredrag på temat medicin, bok- och vetenskapshistoria plats i Haga tingshus. Föredragen är öppna för alla intresserade. Information om kommande föredrag hittar du här.
Medicinens historia och kulturarv har också ett tätt samarbete med Medicinhistoriska museets vänförening, som förvaltar samlingar främst från Karolinska sjukhuset och andra sjukvårdsinrättningar i Stockholm. Även MHMV ordnar föredrag varje termin. Information om programmet hittar du här.
Verksamhet vid MHK
MHK:s uppdrag är brett och innefattar såväl rena stödfunktioner som forskning och insamling av föremål och material. Vill du veta mer om vår verksamhet, mål och strategier? Information finns här.