Historia och kulturarv
Karolinska Institutet har varit en tongivande aktör inom svensk och internationell medicin i över 200 år, och förfogar över ett rikt kulturarv. Här hittar du information om Karolinska Institutets historia, våra medicin- och vetenskapshistoriska samlingar, Hagströmerbibliotekets unika boksamlingar och Medicinens historia och kulturarv, som har till uppgift att vårda och bevara Karolinska Institutets kulturarv.
Välkommen!
Hagströmerbiblioteket
Hagströmerbiblioteket har en omfattande samling medicinsk litteratur från 1500-talet och framåt, samt ett stort referensbibliotek. Biblioteket välkomnar regelbundet forskare och studenter som arbetar i och med böcker och arkivalier.
Medicinens historia och kulturarv
Medicinens historia och kulturarv (MHK) har till uppgift att samla in, bevara, tillgängliggöra samt sprida och skapa kunskap om Karolinska Institutets kulturarv. Vid MHK arbetar arkivarier, konstvetare, historiker, vetenskapssociologer, osteologer och bibliotekarier.
Jonas Falck - bland svallgrus och horisonter - Nya utställning på Hagströmerbiblioteket
Hagströmerbiblioteket 10 Oktober 2022 – Spring 2023
Karolinska Institutets historia
Karolinska Institutets historia är till stor del den svenska läkekonstens historia. KI var det första svenska lärosätet med fokus uteslutande på medicin och är i dag Sveriges enda universitet med renodlat medicinsk inriktning
Medicinhistoriska samlingar online
Tusentals bilder från samlingar på Hagströmerbiblioteket finns nu tillgängliga online via Alvin - Plattformen för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv.
2023 Hagströmerstipendiet
Hagströmerbiblioteket, Karolinska Institutet och Catarina och Sven Hagströmer Foundation tar nu emot ansökningar till 2023 års Hagströmer Fellowship.
Medicinhistoriska samlingar vid KI
Medicinhistoriska samlingar
Karolinska Institutets samlingar omfattar såväl instrument som experimentell utrustning, preparat och dokumentation. Samlingarna handhas av enheten för medicinens historia och kulturarv.
KI och arvet efter Anders och Gustaf Retzius
Den koloniala världsordning som dominerade under 1800-talet påverkade även KI:s lärare och forskare. KI:s historia rymmer därför aspekter som med dagens synsätt är oetiska, ovetenskapliga, eller präglade av en hierarkisk och i vissa fall rasistisk syn på människor.
Medorg - svensk medicinalhistorisk databas
Söker du artiklar, utredningar eller betänkanden inom området svenskt medicinalväsen? Välkommen att använda databasen Medorg! Medorg, som skapats i samarbete mellan Socialstyrelsen och SCB listar mer än 50 000 poster för perioden 1663 - 1967 och är en unik resurs för historisk kunskap om svensk medicin.
Kulturrådet
Kulturrådet är ett rådgivande organ för KI:s rektor. Rådet är engagerat i KI historia, konst, medicinsk historia samt olika evenemang på KI.
Priser och högtider
Akademiska högtider
Karolinska Institutet arrangerar varje år bland annat examenshögtid för grundutbildning och masterprogram, doktorspromotion och professorinstallation.
Priser och utmärkelser
Vid Karolinska Institutet delas ett antal priser och utmärkelser ut varje år. Dessutom är det Nobelförsamlingen vid KI som delar ut Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Nobelpriset i fysiologi eller medicin
Nobelpriset i fysiologi eller medicin delas ut första veckan i oktober varje år av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet.