Verksamhet vid MHK 2023

Nedan finner du en kortfattad genomgång av MHK:s uppdrag, strategiska mål samt utvalda nyckeltal och uppdrag under verksamhetsåret 2023.

MHK:s uppdrag och organisation

Medicinens historia och kulturarv (MHK) är sedan 1 januari 2020 en universitetsgemensam funktion, med organisatorisk placering direkt under rektor. Rektor har delegerat det operativa ansvaret till universitetsdirektören. 

  • MHK:s uppdrag är att tillvarata, utveckla och sprida kunskap om KI:s medicin- och vetenskapshistoriska arv.
  • MHK ansvarar för att förvalta och tillgängliggöra KI:s kulturarvssamlingar, som består av böcker, tidskrifter, handskrifter, konst och bild, anatomiska samlingar, samt historiska föremål.

MHK består av två enheter: Hagströmerbiblioteket (HB) och Forskning & föremål (FF).

 

Hagströmerbibliotekets uppdrag

  • HB är ett medicin- och vetenskapshistoriskt forskningsbibliotek som ansvarar för förvaltning, tillgängliggörande och beforskande av KI:s historiska samlingar av tryck, manuskript och bilder. 
  • HB fungerar som en plattform för KI:s samverkan med allmänheten samt vissa regionala och nationella aktörer, såsom tex. Svenska Läkaresällskapet. 

 

Forskning & föremåls uppdrag

  • FF:s uppdrag är att tillvarata, bevara, förvalta, utforska och sprida kunskap om KI:s historia och kulturarvssamlingar (KI:s samlingar av föremål, konst samt mänskliga kvarlevor). 
  • FF fungerar som informationsplattform för kunskap om KI:s och Stockholms medicin- och vetenskapshistoria, såväl internt inom KI som i relation till allmänheten. 

Verksamhetens strategiska mål

KI:s syn på historia och kultur formuleras tydligt i dokumentet Strategi 2030: Tillsammans skapar vi framtidens KI. Strategi 2030 understryker att vetenskap behöver integreras med kultur och att KI ska verka för ökad faktabaserad kunskap och ett vetenskapligt kritiskt prövande förhållningsätt i vid mening. KI:s historia ska synliggöras. De som besöker något av KI:s campus ska därför ges möjlighet att på ett intresseväckande sätt ta del av KI:s historia och kulturarv. (s. 15)

 

MHK har därför som mål att:

  • Öka kunskapen om KI:s och den medicinska vetenskapens historia genom högkvalitativ historisk forskning
  • Utöka kunskapsförmedlingen om KI:s historia på webben och på KI:s bägge campus med större och mindre, forskningsbaserade utställningsprojekt
  • Expandera tillgängligheten till KI:s akademiska kulturarv genom digitalisering, programverksamhet, undervisning, forskarservice, publikationer och utställningar
  • Säkerställa långsiktigt hållbar professionell förvaltning och vård av samlingarna i ändamålsenliga lokaler 

2023 i korthet

Utöver MHK:s löpande verksamhet, där kärnan i uppdraget är att bevara och tillgängliggöra KI:s kulturarvssamlingar, fokuserades arbetet under 2023 särskilt på att sprida och visa på vikten av kunskap om KI:s och den medicinska vetenskapens historia. Nedan följer ett urval av MHK:s insatser under 2023. 

 

Hagströmerbiblioteket

Fyra unika utställningar

Sex föredragskvällar

Två publikationer i HB:s skriftserie 

1031 besökare till Haga Tingshus under året 2023. 

930 mailförfrågningar inkom till funktionsmailen hagstromerlibrary@ki.se

19200 unika besök på hemsidan www.hagstromerlibrary.ki.se

6000 besökare på Forskartorget, vårt evenemang vid Bokmässan. Ingen separat statistik fördes dock över hur många som besökte KI:s utställningsyta (bemannad av HB:s personal och av Kommunikationsavdelningen). 

 

Forskning och föremål

Deltagit och/eller lett sammanlagt fem KI-interna arbets/beredningsgrupper relaterade till KI:s historia samt konst

Ansvarat för/deltagit i tre moment i undervisning på KI:s läkarprogram

Hållit sammanlagt sex olika föredrag om KI:s historia

Tillgängliggjort mer än 20 000 fotografier för digital publicering

Besvarat ca. 100 unika förfrågningar via mail om KI:s historia

Maria Josephson
2024-10-07