Medicinvetarna: #96: Hur funkar fettet?

När du väl bildat en fettcell kan du inte bli av med den. Det kan vara en delförklaring till att det är svårt att gå ner i vikt när man väl gått upp. Men varför vissa lättare går upp i vikt än andra är fortfarande oklart enligt specialistläkaren och professorn Peter Arner. Hör honom kommentera huruvida vi har en ”trivselvikt”, om fettfrysning funkar och vilket fett som är farligast.

Porträtt av professor Peter Arner. Foto: Andreas Andersson.
Professor Peter Arner. Foto: Andreas Andersson.

Fettomsättningen minskar med åldern.

- Det innebär att vi med ökad ålder kommer att gå upp i vikt om vi inte kompenserar genom att äta mindre eller röra oss mer, säger Peter Arner specialistläkare i endokrinologi och professor vid institutionen för medicin, Huddinge vid Karolinska Institutet.

Hans forskning handlar om hur fett omsätts och regleras hos människa och vilken roll fettväven spelar vid utvecklingen av diabetes och ateroskleros.

I nya avsnittet av KI:s podcast Medicinvetarna intervjuas Peter Arner bland annat om hur vanligt övervikt är (ungefär varannan svensk är drabbad), vad brunt fett är (mest relevant hos djur som går i ide) och vad som orsakar fetma (det är vad vi forskare försöker förstå).   

I avsnittet svarar även Evelyne Zibung Hofmann, forskarstuderande vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, vid Karolinska Institutet, på frågan om hur bra cykelhjälm skyddar mot skallskador och död.

Mer på temat

CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2023-12-15