Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Vid institutionen för kvinnors och barns hälsa (KBH) bedriver vi ledande utbildning och forskning som gör skillnad för kvinnors och barns hälsa globalt.
Nyheter
Aktuellt hos oss
Disputationer
Halvtidskontroller
Seminarier och events
Föreläsningar och seminarier
Sveriges unga akademi söker nya ledamöter
💡✨ Få tillgång till ett forum där ett urval av Sveriges ledande yngre forskare möts för att diskutera och driva frågor som i vid mening berör forskning och vetenskap📚🔭. 📅 Sök senast 13 januari!
KBH i Medicinvetarna
Medicinvetarna #93: Utmattningssyndrom: Vad vet vi idag?
Diagnosen utmattningssyndrom har fortsatt att öka. Vad vet vi egentligen om gränssättningen mellan utmattning och depression, och har forskningen svar på vilken behandling som ger hjälp? Psykologen och forskaren Elin Lindsäter har ofta deltagit i diskussionen, när hon inte arbetat klinisk med bland annat stressrelaterad psykisk ohälsa i primärvården. Poddavsnittet publicerades 4 maj 2022.
Medicinvetarna #53: Drabbad av klimakteriebesvär?
Många kvinnor drabbas av mer eller mindre besvärande symptom i samband med klimakteriet. Hör professor Angelica Lindén Hirschberg berätta om forskningsläget kring Medicinvetarnas hittills mest efterfrågade ämne.
Medicinvetarna #86: Hur påverkar abort hälsan?
Sedan lång tid tillbaka har människan försökt styra sitt barnalstrande. Förbud har tvingat kvinnor till osäkra och olagliga aborter som lett till hög dödlighet. Forskningen visar att legalisering av abort leder till en direkt minskning av mödradödligheten, säger professor Kristina Gemzell Danielsson.
Medicinvetarna #70: Hur förebyggs förlossningsskador?
Tre av fyra kvinnor drabbas av någon form av förlossningsskada. Men de allra flesta är inte allvarliga och majoriteten går att behandla i efterhand så att kvinnan blir bra.
Medicinvetarna #62: Kan bröstcancer förebyggas?
Genom att tidigt identifiera kvinnor med hög risk för bröstcancer vill professor Per Hall förhindra att cancern ens uppstår. Hör honom berätta i Medicinvetarna om risk- och friskfaktorer samt om läkemedelsbehandling i preventivt syfte kan vara ett sätt att minska bröstcancer hos de kvinnor som har störst risk att drabbas.
#42: Varför slår corona olika?
Äldre blir mycket sjukare än yngre, män drabbas hårdare än kvinnor. Varför blir vissa svårt sjuka i nya coronaviruset medan andra inte får några symtom alls? Barnläkaren Petter Brodin forskar om immunsystemet - hör honom berätta mer i nya avsnittet av podcasten Medicinvetarna.
Medicinvetarna #106: Vad är autism?
Det finns ingen biologisk markör eller gen som talar om ifall en person har autism och att definiera funktionsnedsättningen kortfattat är inte så lätt. Forskaren Terje Falck-Ytter på KIND försöker förstå mer genom att studera barn med större sannolikhet att få autism tidigt i utvecklingen, redan som spädbarn. Han hoppas att ökad kunskap på sikt ska resultera i bättre stöd och ett bättre bemötande av personer med autism.