Tema: Föräldraskap
Den perfekta föräldern finns inte. Därför är behovet av föräldraskapsstöd stort. Men hur vet man vilka stödprogram för föräldrar som verkligen fungerar? Forskare vid Karolinska Institutet försöker ta reda på det.
Kramar och ramar – föräldraskap med forskningsstöd
Hur ska man vara som förälder för att ens barn ska må så bra som möjligt? Och hur kan man hjälpa så många som möjligt att lyckas med det? Läs om forskarna som studerar föräldraskapsprogrammen.
Det här behöver ett barn
Den psykologiska tallriksmodellen beskriver sådant som skyddar barnets hälsa in i vuxen ålder, enligt studier. Modellen är hämtad ur en ny bok av Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni.
”Larmen i mobilen är min räddning”
Jannika Kauppi är socionom och förälder – och har diagnosen adhd. Mobillarm är ett av hennes trick för att underlätta familjens vardag.
Podd: Hur får vi sundare skolbarn?
I podden Medicinvetarna berättar professor Liselotte Schäfer Elinder om projektet "En friskare skolstart", där forskare arbetat tillsammans med skolor och skolhälsovård för att öka kunskapen om hälsofrågor hos elever, föräldrar och skolpersonal.
Extra föräldrastöd hjälper vid fetma hos förskolebarn
Små barn med fetma hade en bättre viktutveckling om föräldrarna fick extra stöd, visar forskning från Mer och mindre-studien. Resultaten hoppas kunna bidra till att förbättra vården för familjer med barn som har fetma tidigt i livet.
Knepen som fungerar på matkräsna barn
Matkräsenhet är vanligt hos barn. Föräldrafrustrationen kan stundtals vara hög, men ge inte upp, manar Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap. Barn kan lära sig att äta mer varierat.
”Föräldrarnas reaktioner påverkar barnen”
Maria Lalouni är psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet. Hon har i sin forskning intresserat sig för hur man kan behandla magsmärtor hos barn med internetbaserad KBT.
”Jag är allergisk mot en förenklad syn på föräldraskap”
Hur mycket kan man egentligen påverka sitt barn i rollen som förälder? Vi frågade Henrik Larsson, beteendevetare vid Karolinska Institutet och Örebro universitet som forskar om hur arv respektive miljö påverkar vårt beteende.
”Skärmarna skapar konflikter i många familjer”
Martin Forster är psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet. Tillsammans med sina kollegor ska han nu undersöka vad som händer i familjer som skippar dator- och mobilskärmar.
"Det behövs ett nationellt helhetsgrepp på föräldraprogram"
Föräldrastödsprogram kan hjälpa barn ur svår trots och aggressivitet, visar forskning. Tidiga insatser kan också minska risken för beteendeproblem senare i livet. Men alla föräldrar nås inte av programmen, menar forskaren Pia Enebrink.