Frågor om lukt och smak

Missing ALT text.
Foto: Pixabay, CC0.

Varför känns chili hett?

Vi undrar över kopplingen mellan smak och upplevd temperatur. Hur kommer det sig till exempel att det känns väldigt varmt av stark mat eller kallt av mint? / Två begåvade elever

Svar: Olika maträtter kan ge en upplevelse av att det blir varmt eller kallt i munnen där värmen från chilipeppar eller kylan från pepparmint är de vanligaste exemplen. Dessa upplevelser förmedlas dock inte av smaksinnet utan av en sällan nämnd nervbana som kallas för det trigeminala systemet. Vissa kemikalier som kan förekomma i det vi äter aktiverar det trigeminala system som i vanliga fall förmedlar bland annat temperaturer. I exemplet chili så aktiverar ämnet capsaicin en receptor som i vanliga fall reagerar på, och varnar oss för, varma temperaturer (>43°C). Receptorn signalerar då till hjärnan, felaktigt, att det är varmt i munnen och vi upplever det som sådant. Då det trigeminala systemet till viss del aktiverar smak och luktregioner i hjärnan så ökar dessa kemikalier lukt och smaksensationerna, och är orsaken till att kockar ofta använder dem i matlagning. Värt att veta är även att etanol aktiverar samma receptor som capsaicin vilket gör att om man dricker en alkoholhaltig dryck för att minska den varma känslan så förlänger man istället sensationen av hetta.

/ Johan Lundström, docent i psykologi

Vem gillar vin mest?

Jag njuter gärna av ett gott vin, men jag har ofta svårt att hitta andra ord än just ”gott” för att beskriva smaken. En erfaren vinkännare kanske istället skulle utbrista något i stil med: ”stor, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av korinter, pinjenötter, katrinplommon, pomerans och mörk choklad”. Betyder det att vinkännaren har en större smakupplevelse än jag? / Isak

Svar: Flera studier har visat att individer som jobbar med lukter professionellt (cirka 90 procent av våra ”smaker” framkallas av luktämnen), som vinkännare eller parfymörer, inte har ett bättre luktsinne än oss andra. De har dock utvecklat ett bättre språk och är bättre på att namnge och känna igen just de lukter som de dagligen jobbar med. Svaret på frågan är således nja; de har inte en mer intensiv perception av lukterna och smakerna men de kan nog ändå ha en rikare smakupplevelse än du, då de i egenskap av sitt brinnande intresse kan känna en större njutning av vinet som ni båda smakar på.

/ Johan Lundström, forskare i neuropsykologi

Varför ger lukter huvudvärk?

Hur kommer det sig att starka lukter som till exempel parfym, ibland kan ge huvudvärk? Och vad är det för ämne/-n i parfymen som orsakar detta? / Christel och Ida

Svar: Att lukter, som parfym, kan utlösa huvudvärk rapporteras ofta av migränpatienter. Framförallt anges ”blommiga” dofter som speciellt besvärliga. Den första rent experimentella studien kom nyligen. Här utsattes patientgrupper med olika typer av huvudvärk för starka lukter. Bara migränpatienter rapporterade huvudvärk och illamående som följd av luktexponeringen. Mekanismen för hur lukt leder till huvudvärk är inte känd men den smärtkänsliga trillingnerven, som bland annat fångar upp nervsignaler från mun- och nässlemhinnor, ansikte och huvudsvål och som är känslig för kemiska stimuli och tryck, verkar spela en roll både i migrän och i uppfattningen av starka lukter. En annan idé är att luktstimuli hos just migränpatienter utlöser noradrenalin som i sin tur leder till frisättande av ämnen som påverkar inflammation och kärlutvidgning med smärta som följd. Forskning vid Umeå Universitet på personer med så kallad kemisk intolerans (överkänslighet för lukt) visar att just luktutlöst huvudvärk är ett vanligt symtom. Förekomsten av migrän i denna grupp är visserligen något förhöjd, men det stora flertalet har inte migränbesvär. Så bland personer med kemisk intolerans är det troligen andra förklaringar till huvudvärken som på något sätt signalerar till individen att undvika lukterna.

/ Mats Olsson, professor i psykologi

Mer läsning