Försäkringsmedicin
Sjukfrånvaro påverkar individer, hälso- och sjukvård, försäkringsorganisationer, arbetsgivare och samhället. Samtidigt är den vetenskapliga kunskapen om detta synnerligen knapp. Vår vision är att vara ett nationellt och internationellt ledande kunskapscentrum om sjukfrånvaro, hälsa, arbete och livsvillkor.
Stressforskningspodden
Ellenor Mittendorfer-Rutz har deltagit i en fördjupat diskussion om bilden av stress som gavs i SVTs program Kampen om stressen samt en forskarhearing i ett avsnitt av Stressforskningspodden. Podden om stress ges ut av Stressforskningsinstitutet vid Psykologiska Institutionen på Stockholms universitet.
Klicka här för att lyssna på podden.
Anna Finnes om stressepidemin
Anna Finnes, psykolog och medicine doktor har deltagit i en forskarpanel om stressepidemin i SVT-programmet Vetenskapens värld. Hon var en av forskarna som svarade på frågor om varför den stressrelaterade sjukskrivningen ökar dramatiskt, hur vi kan känna igen symtomen och vad vi kan göra.
Nya forskningsmedel
Ellenor Mittendorfer-Rutz och Heidi Taipale har tilldelats 3 miljoner kronor var från Vetenskapsrådet.
Ridwanul Amin har beviljats 3,8 miljoner kronor och Anna Finnes 3,3 miljoner kronor från AFA försäkring.
Jurgita Narusyte tilldelas 3,7 miljoner
Jurgita Narusyte tilldelas 3,7 miljoner kronor från AFA försäkring för att undersöka om deltidssjukskrivning vid psykisk ohälsa bland privatanställda kan förebygga långtidssjukfrånvaro och bidra till att fler stannar kvar i arbete.
Ny rapport om sjukfrånvaro bland privatanställda tjänstemän
Vi har publicerat en ny rapport om sjukfrånvaro bland privatanställda tjänstemän under covid-pandemin.
Vi fann att det skedde endast små förändringar under pandemin. De flesta var inte sjukskrivna alls under de tre åren, och andelen personer med sjukskrivning ökade marginellt under pandemin. De flesta som hade sjukskrivning hade det i andra diagnoser än covid-19 eller covid-relaterade diagnoser.
EU-konferens om Psykisk hälsa och arbete i Bryssel
Professor Ellenor Mittendorfer-Rutz var inbjuden av den belgiska regeringen att tala vid EU-konferensen om Psykisk hälsa och arbete i Bryssel. Professor Mittendorfer-Rutz gav en översikt av evidensbaserade strategier som kan underlätta inträdet på arbetsmarknaden för individer med psykiska besvär. Konferensen anordnades som en del av det belgiska ordförandeskapet och utmaningen att vidta åtgärder för att bekämpa psykosociala riskfaktorer i arbetslivet.
Emilie Friberg tilldelas 4,6 miljoner
Emilie Friberg tilldelas 4,6 miljoner från FORTE för sitt projekt "Hållbara arbetsstrategier för personer med multipel skleros".
Iman Alaie tilldelas 2,4 miljoner
Iman Alaie har tilldelats 2,4 miljoner från Vetenskapsrådet för sitt projekt "Barn och unga med psykiatriska tillstånd och risken för marginalisering på arbetsmarknaden".
Ny rapport
Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA 2015:4) Hur har föreskrifterna tillämpats och har sjukskrivningarna påverkats sedan de implementerades?
I denna rapport presenteras resultat från två delprojekt relaterade till utvärdering eller underlag för utvärdering av införandet av föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö i Sverige. Projektet har gjorts på uppdrag av Arbetsmiljöverket.
Ny studie fann inga bevis för en ökning av suicidrisken under de första månaderna av pandemin
Författarna noterar att även om studien ger de bästa tillgängliga bevisen på pandemins effekter på självmord hittills ger det bara en ögonblicksbild av de första månaderna av pandemin och att effekter på självmord kanske inte nödvändigtvis inträffar omedelbart. Författarna betonar därför att man måste vara vaksam när den långsiktiga psykiska hälsan och de ekonomiska effekterna av pandemin utvecklas och vara förberedd att agera om situationen förändras.
Studien publiceras i The Lancet Psychiatry.
Ny studie visar att sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för självmord
Arbetsrelaterade sexuella trakasserier har tidigare visat vara en trolig riskfaktor för psykisk ohälsa. Forskning pekar nu även på ett samband mellan sexuella trakasserier på arbetsplatsen och självmord liksom självmordsförsök. Det visar en ny studie som publiceras i British Medical Journal.
Psykisk ohälsa hos unga vuxna ökar
DN uppmärksammar att Afa försäkring satsar 40 miljoner i ett forskningsprogram med fokus på unga. Åtta forskningsprojekt ska under fyra år studera de ungas förutsättningar i arbetslivet. Emma Björkenstam och Magnus Helgesson kommer att studera samband mellan psykisk ohälsa och sjukfrånvaro respektive arbetsmiljön i privat sektor över tid.
Ny rapport om läkares arbete med sjukskrivning
Läkare har en central roll i sjukskrivningsprocessen. Vi har sedan 2004 inhämtat läkares egna erfarenheter och syn på detta arbete, via fyra omfattande enkäter, år 2004, 2008, 2012 respektive 2017. Nu har huvudrapporten från projektet publicerats, där resultaten från enkäten 2017 presenteras och jämförs med svar från de tre föregående enkätåren. År 2017 skickades enkäten till 34 000 Läkare i hela Sverige, svarsfrekvens: 54 %.
Suicidalt beteende bland ensamkommande asylsökande
En kartläggning av självskadebeteende, suicidförsök, suicid och annan dödlighet bland ensamkommande barn och unga.
Läs rapporten här
Sjukfrånvaro bland privatanställda tjänstemän
I ett forskningsprojekt om sjukfrånvaro bland privatanställda tjänstemän har flera mått om deras sjukfrånvaro och sjuk- och aktivitetsersättning året 2012 tagits fram.
Läs rapporten här
5-års jubileum av CIM
Fältet Cochrane Insurance Medicine (CIM) skapades för fem år sedan. Sedan dess har forskningen inom detta område ökat i ett antal länder som stimulerats av erkännandet av försäkringsmedicin som en specialitet med särskilt breda forskningsbehov. Syftet med CIM är att göra försäkringsmedicin mer evidensbaserat och att främja produktion och användning av vetenskapliga bevis för att stödja försäkringsmedicinsk praxis. CIM har också blivit en plattform för forskare och professionella inom försäkringsmedicin.
Klicka här för att läsa en artikel om framtidsvisioner här
Cochrane Insurance Medicine
Cochrane Insurance Medicine (CIM) har etablerats som ett fält inom Cochrane.
CIM kommer att arbeta för att etablera och sprida evidensbaserad kunskap inom det försäkringsmedicinska området.
Sektionen för försäkringsmedicin vid Karolinska Institutet är en av de grupper som sedan många år arbetat för att etablera detta fält inom Cochrane.
EU:s regler för skydd av personuppgifter
Här kan du läsa om hur de skärpta dataskyddsreglerna påverkar privatpersoner och företag.