Antagning till forskarutbildning vid NVS
Antagningsprocessen beskrivs i detalj på KI:s centrala hemsida.
Mejla grönt ljus-blanketten till doctoraleducation@nvs.ki.se. OBS! Både huvudhandledaren och avdelningschefen skriver på.
Inga ansökningar skickas direkt till prefekten.
Om du erhåller finansiering via KID, KI-NIH eller forskarskolan i hälsovetenskap för doktorandplatsen måste du ansöka om inrättande av doktorandplats. Ansökan granskas inte vid ett ordinarie inrättandemöte utan du kan skicka den direkt till doctoraleducation@nvs.ki.se.
Steg 1: Inrättande av doktorandplats vid NVS
Ansökan om inrättande av doktorandplats bedöms vid särskilda inrättandemöten. Huvudhandledaren ska delta vid mötet och gärna även en eller flera av bihandledarna. Under mötet diskuteras innehållet i ansökan med en grupp ledamöter från institutionens forskarutbildningskommitté (FoUK). Mötet tar ca. 30 minuter.
Kommitténs synpunkter skickas till sökande inom en vecka efter mötet.
Ansökan
Mejla följande dokument till doctoraleducation@nvs.ki.se:
- Blankett Inrättande av doktorandplats
Både huvudhandledaren och avdelningschefen skriver på - Blankett Ansökan om grönt ljus
Både huvudhandledaren och avdelningschefen skriver på - Forskningsplan (5-7 sidor inklusive referenser). Använd NVS forskningsplansmall som du hittar under dokument
- Handledarnas CV (max 2 sidor)
- Beskrivning av handledarkonstellationens kompetenser i relation till forskningsplanen
- Beskrivning av forskarutbildningsmiljön
- Vid extern finansiering: En kommentar om varför undantag från utlysningskrav gäller
- Finansieringsplan
Både huvudhandledaren och avdelningschefen skriver på. Om någon ytterligare person ansvarar för finansieringen ska även denne skriva under finansieringsplanen - Vid extern finansiering: Verksamhetschefen skriver på i rutan ”Annan arbetsgivare än KI” och skriver ett separat finansieringsintyg där det framgår att det finns finansiering för hela studietiden och att det finns tid avsatt för forskarstudier
- Vid extern finansiering utanför Sverige krävs ett samarbetsavtal
Studierektor, administrativ chef och prefekt skriver på din ansökan först när den blivit godkänd av FoUK. Inga dokument skickas direkt till prefekten.
Godkänd ansökan gäller i ett år.
Steg 2. Rekrytering
Om doktorandplatsen utlyses, kontakta vår HR-enhet och caroline.mattisson@ki.se.
Du hittar mer information om rekryteringsprocessen på KI:s centrala hemsida.
Steg 3: Beslut om antagning
Efter att din ansökan om inrättande av doktorandplats är godkänd och efter avslutad rekrytering, antas doktoranden till forskarutbildningen.
Ansökan
Mejla följande dokument till doctoraleducation@nvs.ki.se:
- Blankett Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå
Både huvudhandeldaren och bihandledarna skriver på - Doktoranden signerar för hand på sidan 2 och originaldokumentet skickas till Heli Vänskä. För adress, se nedan
- Intyg om handledarutbildning (max 5 år gammal)
- Behörighetsutlåtande. Kontakta heli.vanska@ki.se för länk till Varbi
- Beskrivning av selektionsprocess
- Doktorandens CV
- Kopia på doktorandens ID-kort
Startdatum för doktorandens studier är vanligtvis samma som datum för prefektens beslut. Om doktoranden önskar ett senare startdatum skriv in det i avsedd ruta på första sidan av ansökningsblanketten.
Steg 4: ISP och ISP-seminarium
Senast en månad efter studiernas startdatum ska ett förslag till individuell studieplan (ISP) vara skapad i det digitala systemet (eISP). Den ska skickas vidare till studierektor efter genomfört ISP-seminarium.
Observera att det är huvudhandledaren som måste starta upp studieplanen i systemet, då den handledare som gör det blir automatiskt tilldelad rollen som huvudhandledare (detta går inte att justera i efterhand).
Det är viktigt att doktoranden och handledaren skriver en kommentar i meddelandeloggen om betydande ändringar gjorts i forskningsplanen sedan beslutet om inrättande av doktorandplats togs.
Du hittar information om eISP-systemet och en användarmanual på KI:s centrala hemsida.
Huvudhandledarens ansvar
Huvudhandledaren är ansvarig för att arrangera ISP-seminariet på avdelningen. Avdelningens FoUK-representant ska delta och om möjligt också den FoUK-representant från annan avdelning som deltog i antagningsprocessen.
Seminariet ska hållas på engelska och vara öppet för åtminstone alla avdelningens medarbetare. För information om hur din avdelning arrangerar ett ISP-seminarium kontakta din FoUK-representant.
Inbjudan, med cc till Heli Vänskä, sänds minst två veckor innan planerat seminarium.
Ett ISP-seminarium innehåller följande moment:
- FoUK-representanten hälsar välkommen och ger en kort presentation av KI, NVS och avdelningen
- Handledare och doktorand presenterar sig
- Doktoranden presenterar sitt forskningsprojekt och beskriver översiktligt hur forskarstudierna kommer att bedrivas
- FoUK-representanterna och övriga seminariedeltagare ställer frågor och ger konstruktiv kritik i syfte att utveckla och hjälpa doktoranden framåt
Seminariet brukar ta en timme, inklusive frågestund.
Tanken med ett ISP-seminarium är att välkomna doktoranden till avdelningen. Forskningsplanen behöver inte granskas eftersom det redan gjorts vid inrättandemötet.
Efter genomfört seminarium:
Huvudhandledaren och doktoranden uppdaterar den individuella studieplanen och kontrollerar att den är korrekt ifylld och att samtliga obligatoriska dokument finns uppladdade i systemet (forskningsplan, etiktillstånd, doktorandens CV).
Senast tre månader efter studiestart ska ISP:n vara fastställd.
Länkar
Har du frågor om antagningsprocessen kontakta:
Heli Vänskä
Samordnare för forskarutbildningenKarolinska Institutet
Institutionen för Neurobiologi, Vårdvetenskap och Samhälle
Alfred Nobels Allé 23, D2
141 83 Huddinge