Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND)
KIND är ett kompetenscentrum för forskning, utveckling och utbildning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som till exempel autism, språkstörning och adhd. Vi driver forskningen framåt och utvecklar nya metoder för upptäckt, behandling och anpassning. Vi skapar ett mer inkluderande samhälle genom att sprida kunskap om NPF på kurser för yrkesverksamma och i samarbeten med det omgivande samhället.
Lär dig mer från KIND
Titta på våra inspelade seminarier och föreläsningar. Här finns många timmars fördjupning kring forskning om NPF.
ICF Core Sets autism och adhd
KIND arbetar nu med en omfattande studie för att färdigställa ett verktyg som kan bidra till ett paradigmskifte i synen på neuropsykiatriska diagnoser. Syftet är att underlätta och standardisera bedömning av individuella funktionstillstånd som utgångspunkt för vård, stöd och styrkebaserade insatser.
Stöd forskningen på KIND
Stöd forskningen om autism, adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar genom att ge en gåva. Tack vare donationer kan vi bedriva ny forskning.
Medicinvetarna #106: Vad är autism?
Det finns ingen biologisk markör eller gen som talar om ifall en person har autism och att definiera funktionsnedsättningen kortfattat är inte så lätt. Forskaren Terje Falck-Ytter på KIND försöker förstå mer genom att studera barn med större sannolikhet att få autism tidigt i utvecklingen, redan som spädbarn. Han hoppas att ökad kunskap på sikt ska resultera i bättre stöd och ett bättre bemötande av personer med autism.
Medicinvetarna #22: Ger adhd superkrafter?
Personer med diagnosen adhd kan ha svårare att stå ut med tristess, drabbas oftare av ångest och har på gruppnivå svårare att behålla nära relationer. Men diagnosen kan också innebära att man är mer kreativ. Allra viktigast är att förstå att alla med adhd är olika varandra, menar psykologen och forskaren Tatja Hirvikoski.
Genetisk utredning kan vägleda social träning
Vad är precisionspsykiatri för något? Det kan forskaren Kristiina Tammimies ge exempel på. Hon är verksam vid kunskapscentret KIND, institutionen för kvinnors och barns hälsa, och forskar bland annat om genetikens roll vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
KIND open webinars
Välkommen till våra öppna, kostnadsfria KIND-webbinarier. Alla föreläsningar är på engelska. Ingen registrering krävs.