
Tema: Fetma/obesitas
Genom ett överflöd av snabba kalorier och för lite fysisk aktivitet har vi själva skapat den globala fetmaepidemin. Samtidigt är människokroppen mycket ovillig att släppa ifrån sig det fett som den lagrat på sig. Att kämpa emot obesitas blir därför bokstavligen en kamp mot oss själva.
Meny för detta område

Fetma – en kamp mot oss själva
Hälften av alla vuxna svenska män lider idag av övervikt eller obesitas/fetma. Forskarna är överens om att det hänger ihop med att vi får i oss mer kalorier än vi gör av med och att det leder till många följdsjukdomar.

Fakta om fett
Brunt fett, vitt fett – eller mittemellan? Det finns olika typer av fett. Fetma definieras också som en sjukdom i sig självt.

"Jag opererade mig för hälsans skull"
Ellinor Westh Olsson, var knubbig redan på lågstadiet och under skolåren lades kilo till kilo. Tidigt i vuxenlivet flyttade hon med sin sambo till Västerbotten. Där kände hon sig först ensam och tröståt, och så började hon arbeta natt.

Nyfiken på matvanor
Genom våra matvanor kan vi påverka både hur vi själva och planeten mår. Mer växtbaserat och mindre kött vore bra för hälsa, miljö och resurser. Men kan vi lära oss att tycka om vad som helst?

Fettlever vanligare hos barn till mammor med fetma
Barn och unga vars mammor hade BMI över 30 under tidig graviditet löper en ökad risk att drabbas av fettlever. Det visar en registerbaserad studie från Karolinska Institutet och Harvard University som publiceras i tidskriften Journal of Hepatology. I takt med att förekomsten av fetma ökar riskerar allt fler unga att utveckla fettlever, menar forskarna.

Fetma en riskfaktor vid graviditet
Fetma/obesitas innebär ökad risk för komplikationer vid graviditet och förlossning både för mamman och barnet. Det är ett känsligt ämne, men genom ny forskning och att våga prata om problemet kanske det går att vända utvecklingen.

Barnfetma: ”Det finns inte en rätt metod”
Har du ett barn som lider av fetma? Som förälder kan det kännas svårt att hjälpa sitt barn att gå ner i vikt. Men det finns effektiv hjälp att få, menar forskare vid Karolinska Institutet.

eHälsoverktyg som hjälper barn och gravida med övervikt
Marie Löf forskar om hur hälsa kan förbättras och övervikt minskas hos gravida och barn. Hon utvecklar appar som hjälper individen eller familjen att göra viktiga beteendeförändringar i fråga om kost och fysisk aktivitet.

Fettceller på spåren
Fettceller är svårstuderade, rent av irriterande, menar Kirsty Spalding. Lätt att hålla med om. Men hon har trotsat utmaningarna och vet idag mer om vårt hull än de flesta.

Podcast: Hur funkar fettet?
Varför vissa lättare går upp i vikt än andra är fortfarande oklart enligt specialistläkaren och professorn Peter Arner. Hör honom kommentera huruvida vi har en ”trivselvikt”, om fettfrysning funkar och vilket fett som är farligast.

Film: Varför vissa blir feta
Viktuppgång kan i vissa fall förklaras av nedsatt förmåga att omsätta fett, menar KI-forskaren Mikael Rydén och hans kollegor. Forskarna ska nu utveckla en metod för att mäta förmågan till fettnedbrytning.