Tema: Karies
Karies är världens vanligaste sjukdom. Totalt går det runt cirka tre miljarder människor – både barn och vuxna – med obehandlad karies på jorden. Men trots att karies globalt sett är ett stort hälsoproblem med stora samhällskostnader, är det inte ett prioriterat område när det gäller forskningsfinansiering.
Färre hål i tänderna – alla ska med
Hål i tänderna drabbar låginkomsttagare och lågutbildade i betydligt större utsträckning än andra. Och medan förekomsten av karies minskar i höginkomstländer är utvecklingen den motsatta i fattiga delar av världen. Varför det är så och vad man kan göra åt det är den stora forskningsfrågan inom karies.
Bättre tandhälsa hos äldre leder till mer karies
Karies hos äldre är ett växande problem. Paradoxalt nog beror försämringen på att tandhälsan hos äldre har blivit bättre – så att de kan behålla sina egna tänder längre.
Parkinsons sjukdom och tandhälsa: ”Plötsligt hade jag 16 hål”
Vid Parkinsons sjukdom påverkas finmotoriken och det kan bli svårt att borsta tänderna ordentligt. Det gör att tandhälsan ofta försämras, något som Parkinsonsjuke Mats Heiman fick erfara.
Tandvårdsrädsla: ”Nu är det inte så läskigt längre”
Astrid Linder var rädd för att gå till tandläkaren. Men hennes mamma fick höra talas om en KBT-behandling mot tandvårdsskräck och hjälpe henne att komma med.
Rädsla för tandvård ger sämre tandhälsa
Ungefär var femte vuxen svensk anger att de upplever någon form av ångest inför tandläkarbesök. Många klarar dock av att hantera sin rädsla någorlunda. Men för den andel som har den svåraste rädslan kan konsekvenserna bli allvarliga.
Vägledning för en bättre tandhälsa: ”Jag försöker att aldrig skuldbelägga”
Houda Bahri arbetar med att vägleda familjer mot bättre tandhälsa. Eftersom hon talar arabiska flytande inriktar hon sig särskilt på att hjälpa arabisktalande familjer.
Studerar betydelsen av oral hälsa
Pedagogik inom tandvård och odontologisk utbildning samt patientupplevelse av parodontit är teman som präglat Annsofi Johannsens forskning. Hon är även ansvarig för KI:s tandhygienistprogram.
Studerar tandvårdens användning av antibiotika
Bodil Lund är tandläkare och forskar om hur tandvården kan använda antibiotika på ett klokare sätt, och inte bidra till ökad antibiotikaresistens. Hon forskar också om diagnostik och behandling vid käkledsproblem.
Sitter vettet i bettet?
Sveriges tandhälsa har gått från katastrof till bland den bästa i världen. I podden Medicinvetarna berättar professorn och tandläkaren Mats Trulsson om munhälsans historia – och svarar på frågor om allt från tandblekning till hur äldres minne kan påverkas av tuggförmågan.