Tillväxt och metabolism – Sergiu-Bogdan Catrinas forskargrupp

Den grundläggande forskningen initieras av våra kliniska observationer för att hitta mekanismerna bakom sjukdomen och för att förbättra prevention och behandling. Såväl grundforskning som kliniska studier, strävar på många plan efter samma mål, och vi räknar därmed att det i framtiden kommer att ske än mer betydande korsbefruktning mellan samtliga forskningsprojekt som leder till förbättrad hälsa.

Kalender för tillväxt och metabolism

Nyheter från Tillväxt och metabolism

Vår forskning

Forskning vid gruppen Tillväxt och metabolism

Diabetes och dess komplikationer

PI: Kerstin Brismar

Kerstin Brismar har ansvar för studier kring IGF-1 systemet som riskmarkör för typ 2 diabetes, hjärt- kärlsjukdom, samt diabeteskomplikationer.

Thyroideasjukdomar

PI: Sergiu-Bogdan Catrina

Mekanismer bakom tyreoidea-associerad oftalmopati, incidens av tyreotoxikos i Sverige samt livskvalité, neuropsykologiska och immunologiska faktorer och den ev effekten av substitution med selen studeras i kliniska studier på människa med Graves sjukdom.

Benmetabola sjukdomar

PI: Maria Sääf

The group is studying the pathophysiology of osteoporosis and in particular the regulation of bone formation with focus on male idopathic osteoporosis (MIO). 

Hypotyreos

PI: Kerstin Brismar, Jan Calissendorff

Hypotyreos är en endokrin folksjukdom som drabbar sköldkörteln. Sköldkörteln, tyreoidea, tillverkar livsnödvändiga hormoner som inverkar på nästan alla kroppens funktioner. Sköldkörtelns viktigaste funktion är att styra ämnesomsättningen i kroppen.

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medlemmar i gruppen