
Tema: Kvinnors hälsa
Att vara kvinna kan ha stor betydelse för hälsan och tillgången till sjukvård. I många delar av världen nekas kvinnor till exempel rätten till preventivmedel och säker abortvård. Det biologiska könet påverkar också till viss del vilka krämpor och sjukdomar vi drabbas av – liksom vilka behandlingar som fungerar bäst. Här av vi samlat ett antal populärvetenskapliga artiklar på temat kvinnors hälsa tidigare publicerats i bland annat tidningen Medicinsk Vetenskap och vår nyhetskanal KI Nyheter.
Fördjupning

”Obefogad rädsla ska inte hindra behandling”
Klimakteriesymtom kan behandlas med hormonläkemedel, men i början av 2000-talet sjönk användningen drastiskt. Enligt Angelica Lindén Hirschberg innebär dagens låga nivåer en onödig underbehandling.

Fokus på förlossningsskador
De allra flesta kvinnor får skador i underlivet när de föder barn, men för vissa blir problemen bestående. Helena Lindgren forskar om barnmorskornas roll och om bättre metoder kan minska risken för vaginala bristningar.

Poppis piller med tveksamt rykte
Trots att p-piller har funnits i 60 år finns lite forskning om hur de påverkar kvinnors livskvalitet. Vissa får humörsvängningar, samtidigt kan pillret hjälpa mot kraftiga blödningar.

Nyfiken på mens
Få välkomnar kanske mensen när den kommer. Men för en del innebär det mer än kladd, en fjärdedel av alla kvinnor besväras av så rikliga blödningar att det ger dem sänkt livskvalitet visar forskning.

Frågor och svar om HPV och tonsillcancer
De allra flesta HPV-infektioner läker ut av sig själva. Det finns dock några HPV-typer som kan orsaka cancer, till exempel livmoderhalscancer och tonsillcancer.
Nyheter i urval

Telemedicin kan ge utsatta kvinnor tillgång till säkra aborter
En ny studie visar att medicinsk abort kan genomföras både säkert och effektivt på distans. Studien, som är ett samarbete mellan svenska och sydafrikanska forskare, öppnar upp möjligheter att tillhandahålla säkra aborter i resursfattiga områden.

Vanliga vaccin skyddar mot fler HPV-virus än tidigare känt
Två studier vid bland annat Karolinska Institutet visar att vanliga HPV-vaccin ger ett långvarigt skydd mot fler varianter av humant papillomvirus (HPV) än vaccinet är utvecklat för.

Gener bakom IBS hos kvinnor identifierade
Forskning visar att vissa DNA-varianter kan kopplas till ökad risk för känslig tarm (IBS) hos kvinnor. Resultaten kan ge nya ledtrådar till varför IBS drabbar fler kvinnor än män.

Personer med fibromyalgi har inflammation i hjärnan
Fibromyalgi är ett smärtsyndrom som drabbar kvinnor oftare än män. Ny forskning visar nu att nervsystemets immunceller är aktiverade i hjärnan hos patienter med fibromyalgi.

Hormonbehandling i klimakteriet ökar inte strokerisken
Hormonbehandling mot klimakteriebesvär innebär ingen ökad risk för stroke hos kvinnor, förutsatt att behandlingen påbörjas tidigt. Det visare en studie som letts av KI-forskaren Karin Leander.
Podden Medicinvetarna

Kan man slippa mens?
Du behöver inte ha mens om du inte gillar det, menar gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner, och hänvisar till dagens moderna preventivmedel.

Vad är PCOS?
Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS – hör henne i podden Medicinvetarna.

Drabbad av klimakteriebesvär?
Många kvinnor drabbas av mer eller mindre besvärande symptom i samband med klimakteriet. Hör professor Angelica Lindén Hirschberg berätta om forskningsläget kring Medicinvetarnas hittills mest efterfrågade ämne.

Hur påverkar abort hälsan?
Sedan lång tid tillbaka har människan försökt styra sitt barnalstrande. Förbud har tvingat kvinnor till osäkra och olagliga aborter som lett till hög dödlighet. Forskningen visar att legalisering av abort leder till en direkt minskning av mödradödligheten, säger professor Kristina Gemzell Danielsson.
Några av våra forskare inom området

Bättre mödravård i låginkomstländer
Claudia Hansons forskning är inriktad på att förbättra hälso- och sjukvården för mödrar och nyfödda i världens fattiga länder, framförallt i Afrika söder om Sahara.

Hon forskar för kvinnors frihet
Kvinnor ska själva kunna bestämma om och när de vill bli gravida, anser professor Kristina Gemzell Danielsson som leder forskargruppen inom reproduktiv hälsa vid institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Graviditet och förlossning efter fetmakirurgi
Användandet av fetmakirurgi har ökat kraftigt de senaste decennierna. Martin Neovius forskar om hur ingreppen påverkar graviditet och förlossning.

Från graviditet till klimakterium
Ewa Andersson är barnmorska och universitetsadjunkt och forskar om graviditetsdepression och gruppmödravård. Hon undervisar också om klimakteriets fysiologi och psykologi.

Vikt, mensrubbningar och nedsatt fertilitet
Angelica Lindén Hirschberg har intresserat sig för sambandet mellan kvinnors vikt, mensstörningar och nedsatt fertilitet.
Leta vidare

Bröstcancer
Varje dag insjuknar mellan 15 och 20 svenska kvinnor i bröstcancer – kvinnans vanligaste cancersjukdom. Vårt tema om bröstcancer handlar om hur forskarna ska minska dödligheten i sjukdomen.

Ofrivillig barnlöshet
Enligt WHO är nära 50 miljoner par runt om i världen ofrivilligt barnlösa. Och efterfrågan på assisterad befruktning väntas öka – för behandlingarna har blivit både effektivare och tillgängliga för fler.