Om Karolinska ATMP-centrum
Karolinska ATMP-centrum som är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset utgör ett ledande ATMP-centrum i Europa med forskning, tillverkning och behandling under samma tak. Centret har högt ställda ambitioner om att stärka och fördjupa samarbetet med offentliga aktörer och läkemedelsföretag.
Bakgrund
De stora framstegen inom forskningen och utvecklingen av avancerade läkemedel på ATMP-området har potential att behandla och bota sjukdomar på ett sätt som inte varit möjligt med traditionella läkemedel och behandlingar. Redan i dag ser vi exempel på att genterapi drastiskt förbättrar överlevnaden för patienter som drabbats av vissa cancerformer.
Samarbetet mellan KI och Karolinska Universitetssjukhuset kring cell- och genterapier har en lång tradition:
Redan 1975 lagdes grunden för dagens mediciniska enheten för Cellterapi och allogen stamcellstransplantation (CAST) i Huddinge som är den verksamhet i Sverige som utför flest stam cells transplantationer och cellterapier. Idag erbjudas barn och vuxna patienter med cancer och immunsjukdomar blod stam cells transplantation och ett flertal ATMP-läkemedel inom standardbehandling och kliniska prövningar. Karolinskas program är JACIE-ackrediterat och inkluderar inte bara CAST utan även barnhematologi och transfusionsmedicin (KITM). Vid CAST utfördes Sveriges första standardbehandling med CAR-T-celler år 2019.
GMP-enheten Vecura vid Karolinska Centrum för Cellterapi (KCC) i Huddinge, som idag består av 13 renrum, producerade 1997 Sveriges första genterapiläkemedel för klinisk prövning samt 2014 de första CAR-T-cellerna som gick till klinisk prövning i Europa. Ytterligare en GMP-facilitet med särskild fokus på immunterapi finns vid Karolinska Comprehensive Cancer Center (KCCC) i Solna.
År 2019 invigdes Nordens första pre-GMP-enhet vid Karolinska Institutet Campus Flemingsberg, med fem renrum. Pre-GMP-enheten är en viktig brygga mellan forskningslaboratorier och Vecura och har haft en avgörande betydelse för utvecklingen av två terapeutiska produkter som idag genomgår klinisk prövning.
Uppdrag
Karolinska ATMP-centrum syftar till att konsolidera alla verksamheter inom avancerade terapiläkemedel vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset för att stärka utvecklingen och implementeringen av cell-, gen-, och vävnadsterapier.
Föreståndare
Knut Steffensen, Karolinska ATMP-centrum
Styrgrupp
Olof Akre, FoUU-direktör, Karolinska Universitetssjukhuset
Mathias Axelsson, funktionschef Medicinsk diagnostik Karolinska (MDK), Karolinska Universitetssjukhuset
Martin Bergö, prorektor, Karolinska Institutet
Jonas Fuxe, prefekt, institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet
Patrik Rossi, chef Tema Cancer, Karolinska Universitetssjukhuset
Matti Sällberg, dekan KI syd, Karolinska Institutet
Christina Sundqvist, koordinator, Karolinska Institutet
Ledningsgrupp
Knut Steffensen, föreståndare, Karolinska ATMP-centrum.
Forskning och utveckling
Strategisk ledare: Samir EL Andaloussi, professor, Karolinska Institutet.
Ställföreträdare: Rula Zain-Luqman, docent, Karolinska Universitetssjukhuset.
Produktion
Strategisk ledare: Pontus Blomberg, verksamhetschef för centrum för cellterapi, Karolinska Universitetssjukhuset.
Ställföreträdare: Gustaf Ahlén, PhD och projektledare, Karolinska Institutet.
Klinisk forskning och implementering
Strategisk ledare: Stephan Mielke, professor, Karolinska Institutet.
Ställföreträdare: Teng Wang, docent, Karolinska Universitetssjukhuset.
ATMP-koordinator
Ewa Ellis, koordinator