Medicine Doktor Axel Hirsch Pris

This page in English

Priset utdelas årligen av Karolinska Institutets styrelse för forskning som "belöning för en av svensk forskare publicerad vetenskaplig skrift av högt värde". Val av pristagare sker genom nominering.

Pristagare 2017 - Nils Hansson

Nils HanssonNils Hansson, forskare vid Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf, tilldelas Axel Hirsch pris 2017, för sin forskning i svenska och tyska arkiv om kandidater till Nobelpriset i fysiologi eller medicin som inte fick priset. Sedan 2014 har Nils Hansson skrivit 17 artiklar på detta tema, varav flera publicerats eller är i press i erkända vetenskapliga tidskrifter.

Nils Hansson disputerade 2013 vid Lunds Universitet med en avhandling om svensk-tyska medicinska kontakter under nazitiden.

Nyhet om 2017 års pristagare

Tidigare pristagare

Pristagare 2016 - Mats Wahlgren

Mats Wahlgren, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi tilldelas priset för sina studier av mekanismerna bakom det skydd blodgrupp 0 (noll) ger vid svår malaria.

Pressmeddelande om 2016 års pristagare

Pristagare 2014 - Yihai Cao

Yihai Cao, professor i vaskulär biologi vid Karolinska Institutet, institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi tilldelas Hirschs pris för forskning inom kemi/fysiologi. Han får priset för sina banbrytande studier av blodkärlsnybildning och dess betydelse vid olika fysiologiska- och sjukdomstillstånd.

Pressmeddelande om 2014 års pristagare

Pristagare 2013 - Anders Kvanta

Anders Kvanta, adjungerad professor i oftalmologi vid Karolinska Institutet, institutionen för klinisk neurovetenskap, får Axel Hirschs pris 2013 för sin forskning inom oftalmologin som revolutionerat behandlingen av bland annat våt makuladegeneration (AMD), en variant av sjukdom i gula fläcken som tidigare orsakade flest synskador i befolkningen.

Pressmeddelande om 2013 års pristagare

Pristagare 2012 - Per-Olof Berggren

Per-Olof Berggren, professor i experimentell endokrinologi vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, KI tilldelades priset för de uppseendeväckande resultaten att insulinfrisättningen i människans bukspottkörtel inte kontrolleras direkt av nerver, att antalet nerver är mycket färre än man tidigare trott samt att de få nerver som finns är kopplade till blodkärl och inte till körtelceller.

Pressmeddelande om 2012 års pristagare

Pristagare 2011 - Lars Lundell

Lars Lundell, adjungerad professor vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, tilldelades priset för sina studier om en sjuklig form av sura uppstötningar, så kallad gastroesofageal reflux. Han har kunnat visa vilka behandlingsmetoder som ger bäst resultat, både medicinska och kirurgiska.

Pressmeddelande om 2011 års pristagare

Pristagare 2010 - Christer Betsholtz

Christer Betsholtz, professor vid institutionen för institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, tilldelades priset för en serie internationellt uppmärksammade och ofta citerade uppsatser om hur blodkärl bildas, så kallad angiogenes. Christer Betsholtz och hans grupp studerar i första hand hur blodkärl bildas normalt redan under fosterstadiet. Forskningen gäller bland annat kartläggning av vilka gener som är aktiva under denna process.

Pressmeddelande om 2010 års pristagare

Pristagare 2009 - Torkel Klingberg

Torkel Klingberg, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet tilldelades priset för sin frontlinjeforskning om träning av arbetsminnet hos personer med funktionsstörningar. Hans minnesträningsmetod används och vidareutvecklas i dag på en rad universitet i USA och arbetsminnesträning används kliniskt på över hundra kliniker runt om i världen.

Pressmeddelande om 2009 års pristagare

Pristagare 2008 - Bernt Eric Uhlin

Bernt Eric Uhlin professor vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet tilldelades priset för sin frontlinjeforskning på bakterier som orsakar urinvägs- och tarminfektioner. Bernt Eric Uhlin och hans forskargrupp har intresserat sig för att försöka förstå de molekylära mekanismer som gör att vissa bakterier är sjukdomsframkallande.

Pressmeddelande om 2008 års pristagare

Pristagare 2007 - Rune Toftgård

Rune Toftgård, professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutet tilldelades priset för publikationen "Genetic elimination of Suppressor of fused reveals an essential repressor function in the mammalian Hedgehog signaling pathway". Dev.Cell 2006 Feb;10 (2):187-97.

Pristagare 2006 - Roland S Johansson

Roland S Johansson, professor vid institutionen för integrativ medicinsk biologi vid Umeå universitet tilldelades priset för publikationen "Eye-hand coordination during learning of a novel visuomotor task". J. Neurosci 25, 8833-8842.

Pristagare 2005 - Anders Heijl

Anders Heijl, professor vid ögonkliniken vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö tilldelades priset för publikationen "Reduction of intraocular pressure and glaucoma progression. Early manifest glaucoma trial". Arch Ophthalmol 120, 1268-1279, 2002.