Hälsokrisnätverket

På svenska lärosäten finns det mycket expertis, erfarenhet och resurser inom en mängd områden, som alla är väsentliga i beredskap, hantering och utvärdering av hälsokriser. Hälsokrisnätverket, som Centrum för hälsokriser koordinerar, samlar det i ett nätverk med målet att skapa effektivare samarbeten och bättre nyttja vår kompetens och våra resurser till nytta för övriga samhället, för att därigenom visa på lärosätenas viktiga roll som del av vår beredskap och totalförsvaret.

Om nätverket

Nätverket består av personer med relevant ämneskompetens från svenska universitet och högskolor, och med centrumet som sammanhållande nod. Medlemskapet är individbaserat och utgår från att personen besitter relevant expertis och bedriver relevant verksamhet inom ett hälsokrisrelaterat område. För närvarande består nätverket av 50 medlemmar från 17 svenska lärosäten.  

Nätverket träffades för möte och gemensamt arbete i samband med Hälsokrisforum i november 2024, för att ta tillvara på det som framkommit under forumet, inte minst de slutsatser som vi kunde dra av samtalen och de workshops som forumet innehöll. Då utkristalliserades också att samarbete inom nätverket framför allt kommer ske inom ramen för vetenskap till policy, samt utbildning, vilka också är våra programområden på Centrum för hälsokriser.

Sverigekarta som markerar ut var lärosätena som ingår i Hälsokrisnätverket ligger

Mål för nätverket

  • Att samarbeta kring frågor som rör beredskap, hantering och utvärdering av hälsokriser
  • Att tillsammans förmedla den expertis och kompetens som finns tillgänglig inom hälsokrisrelaterade frågor på svenska lärosäten
  • Att utifrån en samlad plattform verka för att definiera lärosätenas roll i hälsokriser och som del av totalförsvaret, samt driva opinion för att ta tillvara den kompetens som finns på lärosätena
  • Ha ett kontinuerligt utbyte och samarbete kring gemensamma frågor
  • Bygga kapacitet för framtiden och säkerställa att nästa generation har kompetens att fortsätta arbetet
  • Dessutom ska nätverket snabbt aktiveras när en hälsokris inträffar, för att kunna förmedla kompetens och resurser
flera personer sitter runt ett avlångt konferensbord och tittar in i kameran
Deltagare på mötet den 5 december 2023 som la grunden till bildandet av Hälsokrisnätverket Foto: Åsa Svensson

Bakgrund till bildandet

Bakgrunden till Hälsokrisnätverket ligger i att Centrum för hälsokriser tilldelades medel i KI:s regleringsbrev för budgetåren 2023, 2024 och 2025 för att utveckla samarbete mellan universitet och högskolor inom området hälsokriser.

Det första steget i det arbetet var en kartläggning som genomfördes under 2023. Den identifierade expertis inom flera olika specifika ämnesområden som är relevanta för hälsokriser. Kartläggningen identifierade även utbildningar inom området på svenska lärosäten. Slutsatsen blev att det bedrivs högaktuell forskning och utbildning inom området, att ambitionsnivån är hög och det finns en vilja att bidra med evidens, expertis och undervisning. 

Nätverket bildades sedan formellt vid ett möte på Karolinska Instituteti december 2023

Innehållsgranskare:
Åsa Svensson
2025-05-07