Om Stockholm Public Health Lectures

Stockholm Public Health Lectures är öppna populärvetenskapliga föreläsningar med ledande experter inom folkhälsa. Föreläsningsserien arrangeras av institutionen för folkhälsovetenskap tillsammans med Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Region Stockholm.

Föreläsningarna fokuserar på aktuella frågor inom folkhälsoområdet samt frågor som rör planering av hälso- och sjukvården. Stockholm Public Health Lectures arrangeras två gånger per termin.

Tillfällena hålls på engelska, är kostnadsfria och riktar sig till en bred publik. Efter varje tillfälle är alla deltagare välkomna att delta i ett mingel med lättare förtäring och dryck.

Kommande föreläsningar

Välkommen till nästa tillfälle måndag den 25 november som, istället för en föreläsning, kommer att handla om folkhälsorapporten 2019 som ges ut av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm.

Anmäl dig senast den 18 november på folkhalsoguiden.se/anmalan-FHR2019

Se tidigare föreläsningar

"Social inequalities in health - what can be done to reduce them?"

Föreläsare: Terje Eikemo, Professor i sociologi, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU), Trondheim, ledare för forskningscentret "Centre for Global Health Inequalities Research" (CHAIN)

Paneldeltagare: Olle Lundberg, Professor i Health Equity Studies, Stockholms universitet och Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Moderator: Cecilia Garme, politisk frilansjournalist

"Diverging trends in premature mortality in the new world: winners and losers"

Föreläsare:

• Dr Amy Berrington de González, "Branch Chief", "Senior Investigator" vid "The National Cancer Institute, Bethesda", USA
  • Associate Professor Andreas Bergh, universitetslektor vid Lunds universitet och kolumnist Dagens Nyheter.

Se föreläsningen "Diverging trends in premature mortality in the new world"

"Universal healthcare access in an era of migration" - Hannah Bradby

"Universal healthcare access in an era of migration" - Dominik Zenner

• Hannah Bradby, professor i medicinsk sociologi vid Uppsala universitet

• Dominik Zenner, ”Senior Advisor” vid enheten ”Migration Health” på det regionala kontoret för EEA, EU och NATO, International Organization for Migration

"The Disease of Gun Violence"

Föreläsare:

• Professor Charles Branas, Professor of Epidemiology, Chair, Department of Epidemiology, Columbia University Mailman School of Public Health
  • Dr Sven Granath, kriminolog och analytiker, Polisregion Stockholm

Se föreläsningen "The Disease of Gun Violence"

Kan regeringar lagstifta bort ojämlikhet i hälsa?

Föreläsare:

• John Coggon, professor i juridik vid University of Bristol Law School.
  • Dr Anna Månsdotter, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, samt docent vid institutionen för folkhälsovetenskap, KI

Se föreläsningen Kan regeringar lagstifta bort ojämlikhet i hälsa? med John Coggon i KI play

Se föreläsningen Kan regeringar lagstifta bort ojämlikhet i hälsa? med Anna Månsdotter i KI play

"The Obesogenic Environment"

Föreläsare:

• Ulf Ekelund, professor vid Department of Sports Medicine, Norwegian School of Sport Sciences.
    • Dr Kevin Hall, Senior Investigator, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

Se föreläsningen "The Obesogenic Environment"

Cecilia Magnusson

Professor, adjungerad