Medicinhistoriska samlingar online
Tusentals bilder från samlingar på Hagströmerbiblioteket finns nu tillgängliga online via Alvin - Plattformen för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv.

Tusentals bilder är nu tillgängliga online
Ett stort antal bilder, som digitaliserades och katalogiserades av personal på Hagströmerbiblioteket, huvudsakligen under Covid-19-pandemin, finns nu tillgängliga i databasen Alvin.
Se länkarna nedan för att bläddra i samlingarna.

Historiska bilder och fotografier från Medicinhistoriska Museet Eugenias samlingar. Inklusive en stor samling historiska bilder av svenska sjukhus
För första gången tillgängliga online - du kan bläddra i samlingen via Alvin här: Se bildsamlingen i Alvin.
Följ länken och klicka sedan på ’Se särskilt beskrivna delar’ för att se de kompletta samlingarna.

Wesslers odontologiska samling
Klicka här för att se The John Wessler (1864 - 1927) samlingarna.
Hagströmerbiblioteket anförtroddes en oerhört sällsynt samling odontologiska bilder och föremål från Institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet. Ursprungligen tillhörde samlingen John Wessler (1864-1927), som skaffade den under tidigt 1900-tal. Som en av de främsta tandläkarna i Stockholm vid denna tidpunkt intresserade sig Wessler för de flesta aspekterna inom odontologi: till exempel var han en förkämpe för moderniseringen av tandläkarprogrammen, medgrundare till Tandläkarhögskolan år 1898, en förespråkare för ”social tandvård” och sekreterare i Svenska Tandläkarförbundet. Han uppmärksammades också både i Sverige och utomlands som författare till ett flertal böcker och artiklar, liksom som en framstående kemist, som tillverkade och sålde sina egna recept på tandamalgam och tandpulver. Det var delvis tack vare inkomsten från denna affärsrörelse som han kunde finansiera sin kärlek till konsten.

Karolinska Institutets digitaliserade samling av historiska bilder:
Dessa bilder är en del av ett pågående projekt med att digitalisera och publicera fotografier, tryck och manuskript från Karolinska Institutets samlingar på Hagströmerbiblioteket.
Karolinska Institutets bildsamling
Följ länken till Alvin och klicka sedan på ’Se särskilt beskrivna delar’ för att se de kompletta samlingarna.

Manuskriptsamlingar
Hagströmerbiblioteket har en av Sveriges främsta och mest varierade samlingar av medicinhistoriska handskrifter. De består av bundna volymer, enskilda brev, recept, fallbeskrivningar, och officiella skrivelser. En del härstammar från Collegium Medicum, som grundades 1663, andra är ännu äldre. Men merparten är från 1700-talet. En viktig person i sammanhanget är Abraham Bäck, läkare och preses i Collegium Medicum under flera decennier, och god vän med Carl von Linné. Bäcks korrespondens och annat material kopplat till honom finns samlat i inte mindre än 28 tjocka foliovolymer. En annan donator var Anders Johan Hagströmer, som var Karolinska Institutets första rektor och hade stort intresse för biblioteksfrågor.
En intressant kategori handskrifter är föreläsningsanteckningarna. Studenternas anteckningar är ofta det enda vittnesbördet om den undervisningsverksamhet som försiggick vid universiteten, och privatim, d.v.s. av samma professorer men utanför lärosätenas regi. Ett exempel är Pehr Osbecks kompendium över Linnés föreläsningar i nosologi vid Uppsala universitet 1746–1747: här presenteras Linnés strävan att systematisera alla sjukdomar på samma vis som han gjort med släkten och arter i naturen, och den 600 sidor långa volymen är unik i och med att Linné aldrig publicerade dessa rön i dess helhet. Föreläsningsanteckningar är en stor och viktig del av Svenska Läkaresällskapets manuskriptsamling, som förvaltas av Hagströmerbiblioteket sedan 1996.
Även 1900-talet finns representerat bland Hagströmerbibliotekets handskrifter, bl.a. genom flera viktiga personarkiv. Ett av dessa är Clarence Crafoords, professor i thoraxkirurgi och känd världen över för flera viktiga tekniska landvinningar inom hjärtmedicin: spiropulsatorn som var en tidig form av respirator, heparinbehandling som möjliggjorde operationer i hjärtats inre, och insättandet av världens första pacemaker.
Arbete pågår nu med att göra vissa delar av bibliotekets handskriftsbestånd tillgängliga via databasen Alvin, så till exempel det Linnérelaterade materialet.
