Ambulerande omvårdnad
Ambulerande omvårdnad är mångfacetterad och inkluderar den delen av hälso- och sjukvårdens verksamheter som finns utanför etablerade vårdenheter som sjukhus och primärvård.
Projektgruppsledare
Anna Carin Wahlberg
UniversitetslektorVeronica Lindström
Anknuten till ForskningProjektgruppens medlemmar
Silje Rysst Gustafsson
Universitetslektor, Luleå tekniska universitetSusanna Sandelius
UniversitetsadjunktJonas Wihlborg
Bitr Universitetslektor Högskolan DalarnaForskningsområde
Ambulerande omvårdnad är en mångfacetterad disciplin som omfattar alla aspekter av hälso- och sjukvården som utförs utanför traditionella vårdinrättningar såsom sjukhus och primärvård. Omvårdnad har sin grund i en humanistisk värdegrund och etik som tar hänsyn till människans upplevelser, reaktioner och individuella behov utifrån deras livssituation. Inom detta område tillämpas kunskap på både individuell, grupp- och samhällsnivå, med stöd av omvårdnadens vetenskapliga grund och evidensbaserad kunskap för att garantera patientsäkerhet och högkvalitativ vård.
Ambulerande omvårdnad engagerar en eller flera individer som söker och erhåller vård för förväntade och/eller befintliga hälsoproblem. Eftersom personer med hälsoproblem ofta rör sig mellan olika vårdformer - såsom sjukvårdsrådgivning 1177, samtal till 112, ambulanssjukvård, öppenvårdsmottagningar och hemsjukvård - utförs ambulerande omvårdnad genom både fysiska möten, digitala kommunikationsmedel och telefonkontakter. Forskning inom området inkluderar förebyggande insatser, stöd för egenvård vid hälsoproblem, akutvårdsbedömningar, vårdkedjor och koordinering av vård samt stöd för vård vid livets slut i hemmiljö.
Pågående projekt
- Vårdsökandes erfarenheter av rådgivningsmeddelande från 1177 på telefon
- Avvikelser från samtalsprocessen i 1177 på telefon
- Vårdsökande som inte medföljer ambulans till nästa vårdnivå
Se vidare projektbeskrivningar i respektive personprofil inom projektgruppen.