Tema: Matallergi
Ungefär var fjärde person i Sverige – både unga och vuxna – rapporterar i olika undersökningar att de lider av någon överkänslighet mot mat eller dryck. Nu kommer bättre diagnostik och nya idéer kring både förebyggande och behandling. Foramförallt försöker forskarna urskilja de tillstånd som är potentiellt livshotande.
Din guide i allergidjungeln
Forskning pekar på ökande problem med överkänslighet mot mat, speciellt när det gäller matallergi. Samtidigt har fler än nödvändigt klassats som allergiska. KI:s forskare reder ut begreppen.
Matöverkänslighet – en lathund
Allergi beror på att kroppen av någon anledning har bildat antikroppar mot något protein eller någon kolhydrat i det aktuella födoämnet. Här är en enkel lathund för de vanligast typerna av matöverkänslighet.
Allt kli är inte allergi
Allergiframkallande ämnen har ofta ganska nära släktskap på proteinnivå. Till exempel är björk och jordnöt ganska nära släkt, vilket gör att björkpollenallergiker kan drabbas av mildare allergisymtom när de äter jordnöt.
Fästingbett kan ge köttallergi
Det första fallet av köttallergi beskrevs i Sverige 2009, nu är det en etablerad sjukdom. Enligt forskarna finns det en koppling till fästingbett.
Köttallergi kan väl inte finnas?
Malin Lundén Schmid trodde först att det var ett skämt när läkaren berättade att hon drabbats av köttallergi. Det tog lång tid att acceptera diagnosen, men nu har hon vant sig av med att äta kött.
Äter fem jordnötter varje dag
Viktor Nordgren genomgår just nu en försöksbehandling mot sin jordnötsallergi. Med stöd av läkemedlet Xolair har han kunnat trappa upp de antal jordnötter han klarar att äta per dag.
Ingen fara för jordnötter i luften
Många jordnötsallergiker är rädda för att reagera på jordnötter via luften. Men en ny studie ger lugnande besked.
Saknar majskaka med ostsmak
Det värsta med att ha allergi är att inte kunna äta olika saker, särskilt majskaka med ostsmak. Det tycker Julius Camner, 8 år och matallergiker.
Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
Spädbarn som redan från tre månaders ålder fick smakportioner av jordnöt, mjölk, vete och ägg, hade en minskad risk för matallergi när de var tre år, jämfört med en kontrollgrupp. Detta enligt en studie av forskare från Karolinska Institutet och Universitetet i Oslo, publicerad i The Lancet.
Podden Medicinvetarna om gluten
Att äta glutenfritt är knappast nyttigt. Men livsviktigt för dem som lider av celiaki. Hör en intervju med professorn och barnläkaren Jonas Ludvigsson i KI:s egen podd.