FRIDA - En uppväxt fri från våld

Att som barn utsättas för våld i nära relation kan få både kort- och långsiktiga konsekvenser för hälsa och utveckling. Pågående våld i hemmet utgör en direkt risk, medan förälderns tidigare erfarenheter av våld riskerar att påverka föräldraskapet och samspelet med barnet negativt. Tidig upptäckt av våldsutsatthet hos både barn och föräldrar är av stor vikt för att främja barns positiva utveckling och välbefinnande.

Att utsättas för våld i hemmet kan få allvarliga konsekvenser för barns fysiska och psykiska hälsa. Barn som lever i miljöer där våld förekommer riskerar att själva fara illa, samtidigt som förälderns tidigare våldserfarenheter kan påverka deras förmåga att ge barnet trygghet och stabilitet. Detta projektet syftar till att förbättra barnhälsovårdens arbete med att identifiera och erbjuda stöd till familjer där våld i nära relationer förekommer eller har förekommit. Genom att utveckla en strukturerad modell kan upptäckten av våldsutsatthet förbättras, vilket i sin tur kan bidra till en tryggare uppväxt för barn.

Projektet undersöker

  • Vilka metoder som är mest effektiva för att identifiera våld i nära relationer inom barnhälsovården
  • Hur stödinsatser vid upptäckt av våld hanteras och kan utvecklas inom barnhälsovården
  • Eventuella skillnader i möjligheten att identifiera våldsutsatthet baserat på kön eller socioekonomiska faktorer

Projektets status

Resultat från en randomiserad kontrollerad studie analyseras för närvarande och förbereds för publicering. En kartläggningsstudie och kvalitativa intervjuer med BVC-sjuksköterskor kommer att undersöka hur strukturerade frågor om våldsutsatthet har implementerats på barnavårdscentraler.

Etik och finansiering

Studie 1 är godkänd av Etikprövningsmyndigheten. Ansökningar kommer göras för övriga studier. Studie 2-4 finansieras av FORTE (Forskningsrådet för Hälsa, Arbetsliv och Välfärd).

Medlemmar i projektet

Profile image

Lene Lindberg

Huvudhandledare
Profile image

Maria Lalouni

Bihandledare
Profile image

Lisa Blom

Bihandledare
+46852483293
Mikaela Brodén
2025-07-16