Att främja barns tidiga språkutveckling i socioekonomiskt utsatta områden
Barns tidiga språkfärdigheter lägger grunden för framtida skolprestationer, sociala utveckling och välbefinnande. Dessvärre löper barn som växer upp i socioekonomiskt utsatta områden en högre risk att hamna efter i språkutvecklingen redan vid 18 månaders ålder, vilket kan leda till långsiktiga nackdelar. För att motverka denna ojämlikhet utvärderas nu en språkutvecklingsintervention för små barn från 8 månaders ålder.
Projektet syftar till att utvärdera en intervention, integrerad inom barnhälsovårdens befintliga utökade hembesöksprogram, som är utformad för att främja språkutveckling under barnets första två levnadsår. Målet är att stärka barns språkfärdigheter under de första två levnadsåren och därmed bidra till en mer jämlik start i livet. Genom att rikta sig till föräldrar och ge dem verktyg för att stödja sina barns språkutveckling skapas bättre förutsättningar för barns framtida lärande och hälsa.
Projektet undersöker:
- Hur effektiv interventionen är för att stärka barns tidiga språkutveckling
- Under vilka förutsättningar den har störst effekt
- Hur interventionen bäst kan implementeras i barnhälsovården för långsiktig användning
Projektets status
För att undersöka interventionens effektivitet på barns språkutveckling så kommer vi att genomföra en randomiserad kontrollerad studie (RCT). Studien riktar sig till föräldrar med spädbarn som deltar i barnhälsovårdens utökade hembesöksprogram i Stockholm. Genom att inrikta oss på föräldrar som en viktig resurs i att främja språkutveckling, strävar vi efter att ge barn en likvärdig möjlighet till utveckling, oberoende av deras socioekonomiska uppväxtområde, vilket i sin tur kan bidra till långsiktiga förbättringar inom folkhälsan.
Etik och finansiering
Ansökan kommer skickas till Etikprövningsmyndigheten innan studien påbörjas. Studien är finansierad av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.
Medlemmar i projektet

Linda Forssman
ProjektledareDocent i psykologi vid Uppsala universitet