BVC-ELVIS - en ny metodik vid 18-månadersbesöket på BVC
De första levnadsåren har avgörande betydelse för människans hälsa och utveckling under hela livet. Barnavårdscentralerna, BVC, utgör en grundpelare i det svenska folkhälsoarbetet och når nästan alla familjer med barn 0-5 år i Sverige. Idag inkluderar folkhälsoutmaningarna även de små barnens psykiska hälsa och välbefinnande liksom ojämlikheten i barns förutsättningar för att må bra.
I ett utvecklingsprojekt som startade 2015 har vi utvecklat och implementerat ett nytt arbetssätt för BVC i region Stockholm för 3 och 4-åringar, BVC-ELVIS. Detta arbetssätt har utvecklats i samarbete med föräldrar på BVC, som i enkäter beskrivit sina behov av stöd i föräldraskapet, och en grupp erfarna BVC-sjuksköterskor som utvecklat och utvärderat nya metoder i mötet med barnet. Arbetssättet bygger på tre delar, en föräldraenkät som besvaras inför besöket och sammanfattas för sjuksköterskan, ett möte med barnet med betoning på lek och samspel samt information för föräldrar på webben.
Detta forskningsprojekt syftar till att utvärdera långtidseffekterna av den nya metodiken vid 3 och 4 års ålder samt undersöka hur behovet av föräldrastöd vid 18 månader hänger samman med senare behov. Särskild uppmärksamhet riktas mot att analysera hur sociodemografiska faktorer påverkar både behovet av stöd och effekten av den nya metodiken.
Ny metodik införs
För att bättre kunna identifiera och stödja föräldrar i deras föräldraskap införs nu en ny metodik vid BVC:s 18-månadersbesök som inkluderar en strukturerad bedömning av barnets utveckling tillsammans med samtal om föräldraskapet och familjens behov. Under 2025 införs den nya metodiken på samtliga barnavårdscentraler i Region Stockholm. I socialt utsatta områden anpassas metodiken genom att utföras inom ramen för det utökade hembesöksprogrammet i områden med många riskfaktorer för barns hälsa. Under implementeringen får BVC-personalen handledning av erfarna barnpsykologer.
Genom att införa och utvärdera denna metodik är målsättningen att kunna förbättra stödet till föräldrar, stärka barns psykiska hälsa och bidra till en mer jämlik barnhälsovård.
Målen med det nya besöket
- Förbättrat stöd till föräldrar som upplever svårigheter i sitt föräldraskap när barnen är 18månader och genom detta även förbättra barns psykiska hälsa senare under förskoleåren
- En mer jämlik hälsa för barn i förskoleåldern genom att tidigt identifiera och möta behov
- Utveckla ett mer evidensbaserat arbetssätt inom barnhälsovården för att säkerställa att insatserna är effektiva och ändamålsenliga
Etik och finansiering
Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten. Finansierad av FORTE samt statsbidrag genom Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF) och Socialstyrelsen.
Medlemmar i projektet
Anders Hjern
ProjektledareProfessor
Malin Bergström
Forskare och ansvarig för implementeringen
Ylva Tranaeus-Lindblad
Projektledare