Om programmet Lika Liten
Forskningsprogrammet Lika Liten omfattar mer än tio olika interventioner som syftar till att främja små barns välmående och psykiska hälsa.

Huvudkomponenten i dessa interventioner är att stödja föräldrar, baserat på forskning om tidig barndomsutveckling och effektiva föräldraskapsstrategier. Vi utvecklar och anpassar evidensbaserade metoder i nära samarbete med primärvården och Region Stockholm för att undersöka hur insatser fungerar i praktiken och säkerställa att de möter familjers behov. Dessutom arbetar vi tillsammans med civilsamhällesorganisationer som Rädda Barnen och MÄN för att bredda perspektiven och stärka insatsernas genomslag.
För att säkerställa tillförlitliga utvärderingar kombinerar vi olika forskningsmetoder, såsom pilotstudier, genomförbarhetsstudier och randomiserade kontrollerade studier. Vi utvecklar även nya mätverktyg för att bättre förstå hur föräldrar upplever sitt föräldraskap och hur små barn mår, bland annat genom studier av självskattningsformulär.
Utöver våra insatser skapar vi en systematisk modell för att identifiera behov och riskfaktorer samt analysera insatsernas effekter ur ett socialt perspektiv. Vi använder en etablerad databas med föräldrars självrapporterade uppgifter, där validerade verktyg mäter föräldraskap och barns psykiska hälsa. Detta gör det möjligt att både kartlägga stödbehov och följa upp resultaten.
Finansiering
Lika Liten finansieras av FORTE (Forskningsrådet för Hälsa, Arbetsliv och Välfärd). Ett antal av studierna i Lika Liten har ytterligare finansiering.