Nå Alla - egen kontakt med barnmorskan för alla blivande föräldrar
Detta pilotprojekt syftar till att undersöka sätt att ge en mer jämlik vård för alla blivande föräldrar. Specifikt görs det genom att testa och utvärdera ett förtydligat uppdrag för barnmorskor kring bemötande av blivande föräldrar som inte bär barnet (blivande pappor och icke-födande förälder).
Projektet syftar till att öka delaktigheten och engagemanget hos blivande pappor och icke-födande föräldrar under graviditeten, vilket i sin tur kan bidra till ett mer närvarande föräldraskap och bättre hälsa för hela familjen. Projektet leds från Mödrahälsovårdsenheten i Region Stockholm och genomförs i samarbete med kliniskt verksamma barnmorskor från olika delar av regionen.
Tidigare forskning har visat att om barnets båda föräldrar är engagerade redan under graviditeten ökar sannolikheten för ett aktivt och närvarande föräldraskap under småbarnstiden. Ett hälsofrämjande arbete riktat till alla blivande föräldrar kan bidra till bättre hälsa för hela familjen och det kommande barnet. Sedan 2018 har barnavårdscentralerna (BVC) haft i uppdrag att erbjuda enskilda föräldrasamtal för pappor och icke-födande föräldrar. I detta forskningsprojekt testas ett liknande upplägg inom mödrahälsovården.
Projektets fokus
- Belysa bemötandet av blivande pappor och icke-födande föräldrar
- Undersöka hur ett individuellt besök påverkar engagemanget i föräldraskapet
- Främja kunskapsgivande, jämlikhet i föräldraskap, minska oro och fånga upp ohälsa
- Utvärdera och utveckla barnmorskans roll i att inkludera båda föräldrarna redan under graviditeten
Projektets status
Projektet är i en inledande fas där vi tillsammans med barnmorskor kvalitativt utvecklar och testar innehållet i besöket. Resultaten kommer att analyseras för att bedöma effekten av insatsen och möjligheten att implementera det brett inom mödrahälsovården.
Etik och finansiering
Ansökan kommer att skickas till Etikprövningsmyndigheten innan studien påbörjas. Studien finansieras av FORTE (Forskningsrådet för Hälsa, Arbetsliv och Välfärd). Relaterad verksamhetsutveckling finansieras av Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd.
Medlemmar i projektet
Emma Fransson
Ansvarig forskareLeg. Psykolog på Mödrahälsovårdsenheten | Docent i medicinsk psykologi vid Uppsala universitet