Om olika behandlingar vid MS

Toolbox

Sjukdomsmodulerande behandlingar vid MS är inriktade på att påverka immunsystemets funktioner så att risken för framtida sjukdomsförsämring minskas. Det finns idag ingen helt botande behandling och ej heller reparativa behandlingar som gör att uppkomna skador kan läkas. Däremot finns ett stort antal så kallade symtomatiska behandlingar som kan minska olika symtom som MS-sjukdomen framkallat.

För de sjukdomsmodulerande behandlingarna så kan patienter och läkare ha delvis olika förväntningar. Vid starten av COMBAT-MS projektet frågade vi patienter och neurologer i Sverige och USA vad som är viktigast med en bra behandling.

För personer MS var det att ha bra livskvalitet

För neurologer att kunna förhindra permanent funktionsnedsättning

Båda grupperna ansåg också att det är viktigt att bedöma dessa effekter över längre tid.

En intressant aspekt är att vi senare kunde dokumentera att just permanent funktionsnedsättning är en viktig faktor för upplevd livskvalitet. Det innebär att både patienter och neurologer kanske ändå strävar efter samma mål, bara att man benämner det på olika sätt. 

Ingen av dessa mått kan tillförlitligt bedömas i randomiserade kliniska prövningar över två år. Den långtidsuppföljning som görs genom COMBAT-MS studien ger därför viktig information om nytta och risker med olika typer av behandlingar.

Utöver reguljära läkemedelsbehandlingar används ibland även hematogen stamcellsbehandling. Detta kallas ibland för stamcellstransplantation och har visat sig vara ett bra behandlingsalternativ vid särskilt aggressiv sjukdom.

Läkemedelsbehandling av MS
SubstansLäkemedelsnamn
Interferon beta (IFNβ)Avonex, Betaferon, Extavia, Rebif, Plegridy
Glatirameracetat (GA)Copaxone
NatalizumabTysabri
FingolimodGilenya
PonesimodPonvory
SiponimodMayzent
AlemtuzumabLemtrada
TeriflunomidAubagio
DimethylfumaratTecfidera
RituximabMabthera
OcrelizumabOcrevus
OfatumumabKesimpta

Vill du veta mer om behandlingar så besök Läkemedelsvekets hemsida, Svenska MS sällskapet eller respektive läkemededelsföretags informationssida.

SV
Innehållsgranskare:
2024-11-04