Skills4 Health Literacy
Projektet Skills4 Health Literacy (SKILLS4HL) är ett EU finansierat ERASMUS+ projekt. Projektet startade i januari 2022 och sträcker sig till januari 2025.
Utgångspunkten för projektet är att det finns ett kompetensbehov gällande hälsolitteracitet i vården av personer som lever med (risk för) demens. Syftet är att stärka utbildningsinsatser för framtida och nuvarande vård- och omsorgspersonal om hälsolitteracitet i relation till stödjande och personcentrerad vård av personer med risk för demens
Samarbetspartners är Karolinska Institutet, Seinajoen Ammattikorkeakoulu (Finland), Professionshojskolen University College Nordjylland (Danmark), Universitetet i Tromsoe-Norges arktiske Universitet (Norge) och Global Health Literacy Academy (Denmark).
I Skills 4 Health Literacy har en kompetensprofil tagits fram, se nedan. I den beskrivs vilka kompetenser hälso- och sjukvårdspersonal behöver i sitt arbete med att främja och/eller förbättra hälsolitteracitet när de stödjer människor som lever med (risk för) demens. Kompetensprofilen har legat till grund för framtagandet av fyra kurser om hälsolitteracitet och demens. Vill du läsa mer kurserna så finns en handbok som introducerar kurserna och dess innehåll . Den första kursen som är en digital introduktionskurs till hälsolitteracitet och demens kan du anmäla till här.
Skills 4 Health Literacy – Competence Profile
xMOOC kursen: Att tala om hälsa med äldre
En introduktionskurs om hälsolitteracitet och demens som riktar sig till dem som möter äldre personer med kognitiv nedsättning. Kursen genomförs online som en xMOOC (extended Massive Open Online Course) på engelska. Kursen består av en kort kursintroduktion och fyra kursavsnitt som beräknas ta ca 10–30 h/kursavsnitt att genomföra och deltagaren bestämmer själv när studierna genomförs. Intyg för deltagande i kurs ges efter genomgången kurs och obligatoriska uppgifter blivit godkända. För mer information om kursen och anmälan, se bifogad flyer nedan.
Flyer – xMOOC kursen: Att tala om hälsa med äldre
Team KI
Projektledare
Camilla Malinowsky
LektorSektionen för arbetsterapi, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.