
Avdelningen för allmänmedicin och primärvård
Meny för detta område
Aktuellt på avdelningen

Handledardagen 12 januari
Inbjudan till utbildningsmöte för handledare av läkarstudenter i primärvården på Alfred Nobels allé 23 i Flemingsberg. Vi bjuder på en spännande workshop på förmiddagen om besvärliga läkar-patient möten – hur ser vi på dem? Perspektiv från patientcentrering. Eftermiddagen innehåller dels allmän handledarinformation inför terminsstart, dels separat information terminsvis.

Ny avhandling om medicinsk kunskapsstöd för yngre läkare och allmänläkare
Christian Gerdesköld Rappe, doktorand vid avdelningen för allmänmedicin och primärvård försvarade den 16 september sin avhandling ”Aspects of medical knowledge sources among junior doctors and general practitioners: needs, use, values and effects.” Här kan du läsa en intervju med honom om sin avhandling.

Publikationer
Här finner du aktuella och tidigare publikationer och artiklar från avdelningen för allmänmedicin och primärvård
Kalender avdelningen för allmänmedicin och primärvård
Tidigare händelser

European Stroke Organisation Conference (ESOC 2022)
Lena von Koch, forskargruppsledare för Socialt arbete i hälso- och sjukvård, presenterade en poster från Missing Link projektet på European Stroke Stroke Orgaization Conference (ESOC) 2-4 maj i Lyon. Medförfattare till postern från sektionen för allmänmedicin var Sebastian Lindblom och Malin Tistad.

Grattis Jan Hasselström till docenturen!
Vi gratulerar Jan Hasselström som är anknuten till Sektionen för allmänmedicin och verksamhetschef för Akademiskt Primärvårdscentrum som har blivit docent. Vi har gjort en kort intervju med honom om docenturen och hans forskning.

Grattis Maria Flink till docenturen
Sektionen för allmänmedicin gratulerar Maria Flink till docenturen i Hälsovetenskap. Här kan du läsa en intervju med henne.

Joel Freilich ny adjunkt
Vi välkomnar Joel Freilich som kommer att arbeta som klinisk adjunkt på sektionen för allmänmedicin och primärvård med huvudfokus på termin 11 och som konsultationslärare på de andra terminerna.

Facebook-studien i gång - IHOP projektet
Syftet med IHOP-projektet är att öka kunskapen om hur situationen för personer med förvärvad hjärnskada ser ut vad gäller upplevelser av att vara delaktig och känna tillhörighet i samhället. Under sen höst 2021 startade datainsamlingen i Facebookstudien.

TV4 nyheter uppmärksammar Gita Rajans doktorsavhandling om sexuellt våld, behandling och sjukvårdstillgång
Gita Rajan är specialist i allmänmedicin och klinikchef på Wonsa som skrivit en avhandling om sexuellt våld, behandling och sjukvårdstillgång. En av studierna som ingår i avhandlingen visar att 82 procent av patienterna på kliniken inte har fått den hjälp dom behöver när de sökt sjukvård tidigare.

Ny publikation: Hälso- och sjukvårdskuratorn i storstaden
Forskargruppen Socialt arbete i hälso- och sjukvård har en ny publikation av Svärd V & Hultman L (2022). Hälso- och sjukvårdskuratorers organisatoriska förutsättningar i storstaden: Komplexitet och bristande kontinuitet utmanar samverkan. Socialmedicinsk tidskrift, 99(1), 52-6.

Avhandling undersöker läkarstudenters lärande från patienter inom primärvården
Genom att inkludera patienter i utbildning som förmedlare av återkoppling blir patienten även en viktig samarbetspartner för läkarstudenten angående utveckling av kliniska färdigheter.

Avhandling om traditionell yoga och utmattningssyndrom
Avhandlingen handlar om situationen för sjukskrivna patienter med utmattningssyndrom och hur de skattar sin livskvalitet före och efter 5 månaders behandling med yoga. Även om det finns möjliga biomarkörer (ämnen i blod och urin, t ex kortisol och adrenalin) som skulle kunna användas för att ställa diagnos och utvärdera behandlingseffekt hos dessa patienter.Livskvalitet speglar patientens syn på sin sjukdom och hur den påverkar deras liv i stort och smått och kan förutsäga om man blir sjuk eller sjukskriven längre fram.

Deltagande i ICIC22-konferensen 23-25 maj
Fredrik Sandman, Lena von Koch, Sebastian Lindblom, Mia Flink och Malin Tistad deltog i konferensen ICIC22 (International Conference on Integrated Care) i Odense Danmark 23-25 maj. På konferensen presenterades forskning med titeln: "United for Participation in Society-exploration of an ongoing research process in a participatory health research project".

Utlysning av tre forskar-ST i allmänmedicin. Ansökan öppnar 24/10
Är du ST-läkare inom allmänmedicin på vårdenhet som har avtal med Region Stockholm och är intresserad av att forska för att förbättra vården inom områden som osteoporos och multisjuka äldre? Missa då inte denna fina möjlighet. Region Stockholm utlyser 3 forskar-ST-tjänster inom ramen för ST-blocket. Ansökan är öppen mellan 24/10 och 15/11!