Tema: Hälsosamt åldrande
Medellivslängden i Sverige ökar stadigt både för män och kvinnor. Men hur ska du göra för att minska risken att bli gammal och sjuk och istället kunna se fram emot att bli gammal och frisk?
Hälsa in i det sista
Åldrandet börjar inte vid 65 år eller 75 år. Människor åldras dag för dag med början från 20-årsåldern. Utmaningen att behålla hälsan vid hög ålder börjar tidigare än du tror.
Forskaren som står på de äldres sida
Inuti är man samma människa även om kroppen åldras och minnet sviker. Professor Maria Eriksdotter hoppas bidra med kunskap om Alzheimers sjukdom. Men hon vill även bekämpa ålderismen: ”Äldres status behöver höjas”, säger hon.
Aldrig för sent att börja träna
När vi blir äldre försämras muskelcellernas funktion på flera sätt. Men med träning kan man få även gamla och trötta muskelceller att rycka upp sig och prestera bättre.
Tre frågor om kost och vitaminer för att förebygga demens
En kost rik på frukt och grönsaker, vegetabiliska oljor i stället för animaliskt fett och ett lågt intag av rött kött och mejeriprodukter. Det är vad forskaren och geriatrikern Francesca Mangialasche rekommenderar för den som vill försöka förebygga demens.
Nyfiken på livslängd
Medicinska framsteg har bidragit till en ökad medellivslängd. Nu drömmer forskare om att bromsa själva åldrandet. Men hur länge vill vi egentligen leva?
Därför ger högre IQ längre liv
Hög IQ i unga år ökar sannolikheten för ett långt, friskt liv. Men det handlar inte bara om vad man fått med sig i sina gener. Våra kognitiva förmågor är inte statiska – tidig skolstart, lång utbildning och fysisk aktivitet tränar hjärnan bäst.
Podden Medicinvetarna
Vem blir 100 år?
I Medicinvetarnas hundrade avsnitt är ämnet just 100-åringar. Flera forskare vid Karolinska Institutet intervjuas om olika aspekter på och konsekvenser av att allt fler blir allt äldre. I avsnittet intervjuas också Dagny Pettersson, född 1920, och en av allt fler 100-plussare som lever i Sverige.
Hur gammal kan man bli?
På 250 år har medellivslängden i Sverige fördubblats, från cirka 40 år till cirka 80. Men det är inte troligt att vi kommer bli 160 år gamla år 2270. Docent Karin Modig förklarar varför och berättar hur överdödlighet kan mätas, inte minst i pandemitider.
Nyheter om åldrandeforskning
Några av våra forskare inom området
Det åldrande samhället är en utmaning
Med en växande andel äldre i befolkningen ökar vikten av att förstå vilka faktorer som är viktiga för äldres hälsa. Johan Fritzell forskar om hur social ojämlikhet påverkar hälsa.
"Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan"
Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrisk epidemiologi. Hennes forskning visar att det går att minska risken för demens senare i livet genom en rad förebyggande åtgärder.
Individanpassad dosering av läkemedel
Tänk om man med god precision kunde förutsäga vilken behandling en viss patient behöver, genom att analysera journaldata och patientens genetik.
Bra vård när kropp och kognition sviktar
Många äldre patienter har både kroppslig sjukdom och nedsatt kognition. Dorota Religa forskar om hur vården av denna grupp kan bli bättre. Hennes forskning spänner från farmakologiska till organisatoriska frågeställningar.