Tema: Suicidprevention
I Sverige väljer ungefär fyra personer om dagen att dö för egen hand, till följd av kraftig förtvivlan. Ännu fler gör försök men räddas till livet. Forskare vid Karolinska Institutet försöker förstå varför självmordstalen inte går ner och vad som kan göras för att både minska risken för suicid och förebygga att människor inte ser någon annan utväg.
Artiklar och intervjuer
Håll om och håll ut – fler kan räddas från självmord
Varje år dör ungefär 1 500 svenskar i självmord. Stora insatser görs för att rädda fler av dem som ser döden som den enda utvägen, men mycket mer går att göra.
Det viktigaste är att våga ta i frågan
Elin Mohlin utbildar handläggare och handledare vid Migrationsverket och lär ut hur man kan få människor att våga prata om sitt mående. Enligt henne är det viktigaste att faktiskt fråga hur en person som ser ut att må dåligt egentligen mår.
"Jag tänkte att jag var den stora idioten"
Efter en skilsmässa började Fredrik Tjulander må så pass dåligt att han funderade på att ta sitt liv, vid två olika tillfällen. Efter att ha blivit diagnostiserad med bipolär sjukdom fick han både mediciner och gå i terapi.
"Jag ljög för alla om hur pappa dött"
Mattias Sunneborn var 15 år när hans pappa begick självmord. Idag jobbar Mattias med ett folkhälsoprojekt för fysisk och psykisk hälsa.
Podden Medicinvetarna om att hindra självmord
Drygt tre svenskar begår självmord varje dag, året runt, statistiskt sett. Många självmord hade kunnat förhindras genom att prata om det – som i detta avsnitt av KI:s egen podd Medicinvetarna.
USA går emot trenden – där ökar självmorden
Bo Runeson är professor i psykiatri och har gjort en färsk översikt om självmord i ett globalt perspektiv.
Kan självmord alltid hindras?
Omkring 1500 personer dör årligen till följd av självmord i Sverige. Men ur forskningssynpunkt är ett självmord en sällanhändelse vilket försvårar preventionsstudier. Professor Christian Rück har startat forskningsprojektet Saving lives.
"Enkla åtgärder kan förhindra självmord"
Varje år dör 135 personer genom självmord i transportsystemet i Sverige, varav ungefär 85 stycken inom den spårbundna trafiken. Johan Fredin Knutzén undersöker smarta åtgärder som kan rädda liv.
Nyheter inom självmordsforskning
Självmord bland unga
Färre självmord bland pojkar i regioner med fler bipolärdiagnoser
Bipolär sjukdom ligger bakom ungefär fem procent av alla självmord bland unga. Tidigare studier visar även att det ofta går mycket lång tid ifrån sjukdomsdebut till korrekt diagnos och behandling vid bipolär sjukdom. Nu visar forskare vid Karolinska Institutet att färre pojkar tar livet av sig när andelen bipolärdiagnoser i åldersgruppen ökar.
Kraftigt höjd suicidrisk bland ensamkommande flyktingbarn
I en rapport som skrivits på uppdrag av Socialstyrelsen har forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till att suicidrisken bland ensamkommande asylsökande flyktingbarn 2017 var nio gånger högre än motsvarande tal bland jämnåriga personer i Sveriges befolkning.
Ökad självmordsrisk för den som skadat sig själv som ung
Unga vuxna som skadar sig själva löper större risk att även begå självmord, visar forskning från Karolinska Institutet. Suicidrisken är 16 gånger högre hos dem som vårdats för självskador, jämfört med andra i samma ålder.
Från andra organisationer
Mind självmordslinje
Organisationen Minds självmordslinje är till för dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Det går att ringa och chatta i Sverige dygnet runt. Läs mer på Minds egen webbplats.
Suicidprevention.se
På webbplatsen suicidprevention.se samlar Folkhälsomyndigheten statistik och information om suicid och arbetet med att förhindra självmord i Sverige.
Filmer på dari till ensamkommande
Barnombudsmannen, Mind och Rädda Barnen har, i rådgivning med NASP, tagit fram två filmer på dari riktade till ensamkommande flyktingbarn som själva mår psykiskt dåligt, och till de som känner någon ensamkommande som mår dåligt.