Tema: Smärta
Idag finns inga bra mediciner mot kronisk värk. I väntan på fungerande läkemedel har forskningen även intresserat sig för hur patienter bättre ska kunna hantera sin smärta. Läs mer i vårt tema om smärta.
Varningssignal som löper amok
Smärta är en livsviktig varningssignal. Men när det går snett växer den till ett brandlarm som inte går att stänga av, trots att elden är släckt sedan länge. Forskarna försöker skruva ned volymen med alla medel.
Även friska ryggar värker
Ryggont är så vanligt att det kan anses höra till livet. Uppemot 80 procent beräknas få ländryggssmärta någon gång under sin livstid. Men trots att ländryggssmärta är så vanligt är kunskapsluckorna stora.
På de smärtkänsligas sida
På 1990-talet avfärdades fibromyalgi som en slaskdiagnos. Eva Kosek är en av de forskare som bidragit till att förståelsen för tillståndet ökat – och misstron mot patienterna minskat.
Black out – nedsläckningen som revolutionerade medicinen
Idag tar vi för givet att operationer ska gå att genomföra utan smärta. Men i själva verket är anestesi – från grekiskans ”utan känsel” – en relativt ny kunskap.
Viktiga genombrott inom smärtforskningen
Vetenskapen har försökt förstå sig på smärta sedan 1600-talet. Först de senaste 30 åren har hjärnans och psykologins roll för smärta börjat utforskas på allvar.
Ryggmärgsstimulering vid kronisk smärta gav minskad sjukfrånvaro
Personer med långvarig nervsmärta fick signifikant färre sjukskrivningsdagar efter behandling med ryggmärgsstimulering. Det visar en studie av forskare vid Karolinska Institutet som publicerats i tidskriften PAIN.
Oväntad mekanism bakom kronisk nervsmärta
Smärta orsakar lidande och leder till stora kostnader för samhället. I en artikel i Science presenterar forskare vid Karolinska Institutet ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen.
Smärtan kan inte få styra hela livet
Som tonåring såg han hur kronisk smärta kan slå sönder en människas tillvaro. Idag kan Rikard Wicksell erbjuda en utvärderad metod som hjälper smärtpatienter.
Podden Medicinvetarna
Ont i ryggen?
Många drabbas av ryggont men för en del kan smärtan bli svår och långvarig. Eva Skillgate är naprapat och docent i epidemiologi och har länge forskat om hur olika behandlingar mot smärta i rygg och nacke. Hör henne berätta om risk- och friskfaktorer.
Varför får man huvudvärk?
Många av oss får ont i huvudet då och då utan att det innebär något större problem. Men för den som drabbas av migrän eller Hortons huvudvärk kan det innebära en kraftig funktionsnedsättning. Andrea Carmine Belin forskar om genetiken bakom Hortons.
Drabbad av långvarig smärta?
Alla som har slagit sig på tummen med en hammare vet vad smärta är, men upplevelsen av smärta kan skilja sig väldigt mycket mellan olika individer och mellan olika typer av smärta. Professor och överläkare Eva Kosek har länge forskat om olika former av smärta, och inte minst fibromyalgi.
Senaste nytt från KI om smärta
Fler forskare inom området
Förändrar vår bild av långvarig smärta
Att leva med långvarig smärta är en svår prövning – inte minst eftersom bra behandlingar i stor utsträckning saknas. Camilla Svensson forskar om mekanismerna bakom långvarig smärta och hur den kan angripas på nya, mer effektiva sätt.
Siktar på mer effektiv värktablett
Per-Johan Jakobsson vill förstå kroniskt inflammatoriska sjukdomar som reumatism bättre för att få mer träffsäkra läkemedel mot värk och feber.
Studerar smärta och placebo
Karin Jensen är forskargruppsledare och intresserar sig för människans uppfattning om smärta och placeboeffekter. Med hjälp av olika tekniker för hjärnavbildning kartlägger hon bland annat hur hjärnan bearbetar smärtsignaler.
Vad händer när vi gnisslar tänder?
Långvarig muskelsmärta är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar. Smärtan kan kännas i hela kroppen eller bara i till exempel käkarna. Professor Malin Ernberg försöker förstå de generella mekanismer som ligger bakom långvariga smärttillstånd.