Tema: Organdonation
Trots att svenskar gärna skänker sina organ efter döden har vi i åratal hört larm om organbrist i Sverige. Hindren mot organdonation har varit både juridiska och handlat om olika former av organisatoriska knutar. Men nu sker viktiga förändringar som gör att ”proppen” långsamt håller på att lösas upp och fler organ når behövande patienter.
Fler organ på väg
Stora förändringar är på gång inom svensk donationsverksamhet. Det kan ge fler organ, från både levande och avlidna donatorer, och påverka väntelistan för transplantation.
”Vården kan hjälpa till att hitta en levande donator”
Eva Lagging forskar om sjukvårdens roll när det gäller att få fram levande donatorer.
Fler organ för transplantation med mer skonsamma tekniker
Gabriel Oniscu ökar tillgången på organ för transplantation genom att använda ny teknik som gör det möjligt att bevara, utvärdera och förbättra organ utanför kroppen innan de opereras in i mottagaren.
"Jag är varken präktig, modig eller tuff”
Pernilla skänkte anonymt en njure till en okänd mottagare efter att ha läst på Facebook om en kvinna som väntade på organdonation.
”Jag vet att livet är skört”
När Micaela blev akut sjuk fick hon en ny njure av sin farmor. Efter operationen återvände krafterna och numera jobbar hon som kommunikatör på organisationen Mer Organdonation (MOD).
”Jag vill att minnet av Embla ska leva vidare”
Magnus rådgjorde med klok släkting och valde sedan att låta sin dotter, som avlidit efter en trafikolycka, att donera organ till andra barn.
”Transplantation bara vid komplicerad diabetes”
Läkaren Torbjörn Lundgren transplanterar både hela bukspottkörtlar och insulinproducerande celler från de Langerhanska öarna till patienter med diabetes.
Socialstyrelsens donationsregister
I donationsregistret kan du anmäla din inställning till att donera organ och vävnader efter din död. Alla kan anmäla sig oavsett ålder, sjukdomar och levnadsvanor.