Tema: För tidigt födda barn
Överlevnaden hos för tidigt födda barn har ökat dramatiskt de senaste 40 åren. Forskarnas primära fokus ligger idag på att utveckla neonatalvården så att hälsoriskerna av att starta sitt liv för tidigt blir så små som möjligt.
Från överlevnad till en vision om livslång hälsa
Överlevnaden hos de för tidigt födda barnen har ökat dramatiskt. Idag finns det 100 000 för tidigt födda barn under 18 år i Sverige. Hur går det för de nya överlevarna?
Hud-mot-hudkontakt direkt efter födelsen förbättrar överlevnaden hos för tidigt födda
Kontinuerlig hud-mot-hudkontakt med start direkt efter födelsen, redan innan barnet stabiliserats, kan minska dödligheten med 25 procent hos nyfödda med mycket låg födelsevikt. Det visar en studie i låg- och medelinkomstländer som koordinerats av WHO på initiativ av forskare vid Karolinska Institutet och som nu publiceras i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine.
Sverige världsledande på att rädda för tidigt födda barn
Överlevnaden bland barn som föds mycket för tidigt har blivit ännu bättre i Sverige, som har en neonatal intensivvård i världsklass. Det visar en studie ledd från Karolinska Institutet som publicerats i den ansedda tidskriften JAMA.
Risk för tidig förlossning vid fetma
Att vara fet innebär ökad risk för komplikationer vid graviditet och förlossning både för mamman och barnet. Det är ett känsligt ämne, men genom ny forskning och att våga prata om problemet kanske det går att vända utvecklingen.
För tidigt födda som förändrat världen
Att vara född för tidigt innebär en tuff start i livet. Men det har inte hindrat att historien är full av för tidigt födda som har förändrat världen.
Ansiktsblindhet vanligt hos extremt för tidigt födda
Ansiktsblindhet är ett nyupptäckt och relativt okänt handikapp som drabbar extremt för tidigt födda barn i högre utsträckning. Det är precis som det låter en svårighet att koppla ihop synintrycket av ett ansikte med en person och det beror antagligen på en utvecklingsskada i hjärnan.
Han har räddat livet på en halv miljon barn
KI-forskaren Tore Curstedt har ägnat sitt liv åt att arbeta med Curosurf, en behandling som har hjälpt miljontals för tidigt födda barn att få igång sina lungor. För det blev han våren 2016 nominerad till det europeiska patentverkets ”European Inventor Award.
Nyheter från KI inom neonatologi
Några av våra forskare i fältet
Skräddarsy uppföljning för extremt tidigt födda
Professor Ulrika Ådén forskar om hur hjärnan utvecklas hos barn som varit kritiskt sjuka som nyfödda, exempelvis till följd av extremt tidig förlossning. Huvudmålet är att skräddarsy uppföljningsprogram för det enskilda barnet och tidigt identifiera barn som har nytta av tidiga stödinsatser.
Hjärtkärlsjukdom och för tidig födsel
Anna-Karin Edstedt Bonamy är barnläkare och docent och forskar om hjärtkärlsjukdom på lång sikt kopplat till för tidig födsel, både hos mamman och barnet. Hon har också intresserat sig för att utveckla riktlinjer för neonatalvården i Europa på vetenskaplig grund.
Hur och när uppkommer medvetandet?
Hugo Lagercrantz är barnläkare, senior professor och pionjär inom forskningen om neonatologi. De senaste åren har han intresserat sig för frågan om hur och när medvetandet uppkommer, bland annat genom att studera hjärnans spontana aktivitet med funktionell magnetkamerateknik.
Biologisk programmering viktig mekanism
Ett flertal studier har pekat på att en obalanserad näringstillförsel och tillväxt under foster- och nyföddhetsperioden kan öka risken för det metabola syndromet. Det är något som Mikael Norman, professor i pediatrik, intresserar sig för.