För tidigt födda som förändrat världen

​​​​​​​Att vara född för tidigt innebär en tuff start i livet. Men det har inte hindrat att historien är full av för tidigt födda som har förändrat världen. Här är ett urval:

Illustration

Johannes Kepler, tysk astronom och matematiker, föddes två månader för tidigt den 27 december 1571. Hans IQ har uppskattats till 160 (normalvärde i befolkningen är IQ 100). Keplers lagar om himlakropparnas rörelser hjälpte senare Isaac Newton att framställa sin gravitationsteori.

Sir Isaac Newton, brittisk vetenskapsman och upphovsman till bland annat gravitationsteorin, föddes för tidigt runt årsskiftet 1642/43 och vägde endast tre skålpund - mellan 1,2 och 1,3 kg.

Victor Hugo, fransk författare och poet, föddes den 26 februari 1802 och var "inte längre än en kniv", enligt hans mamma. Det sägs att hon beställde en vagga och en kista till honom samtidigt. Hans mest kända verk är Les Misérables och Ringaren i Notre-Dame.

Mark Twain, amerikansk författare, hette egentligen Samuel Langhorne Clemens. Han föddes två månader för tidigt den 30 november 1835. Hans mest kända verk är Tom Sawyers äventyr och Huckleberry Finns äventyr.

Albert Einstein, tysk vetenskapsman och upphovsman till bland annat relativitetsteorin, föddes tre veckor för tidigt den 14 mars 1879. Fick 1921 års Nobelpris i fysik.

Stevie Wonder, amerikansk musiker och kompositör, föddes för tidigt den 13 maj 1950. Som många för tidigt födda drabbades han av ROP, "retinopathy of prematurity" vilket är anledningen till att han är blind.

Källor: Life's Little Treasures Foundation och Wikipedia. Publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 2 2012

OD
Innehållsgranskare:
Ola Danielsson
2023-09-07