Monica deltog i en balansstudie

Monica Röhr Sjöqvist, Pensionär.
Forskningsdeltagande: Deltar i balansstudie för Parkinsonsjuka på tio veckor.

Monica Röhr Sjöqvist is participating in a study on balance training for people with Parkinson's disease. Photo: Lindsten & Nilsson
Monica Röhr Sjöqvist deltar i en studie om balansträning för Parkinsonsjuka. Foto: Lindsten och Nilsson

Berättat för Maja Lundbäck, först publicerat i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 2, 2017.

”Vi är fem kvinnor och två män som är med i forskningsstudien om balansträning, vi har alla Parkinsons sjukdom, men med lite olika symtom. Vi skrattar och har väldigt trevligt tillsammans, ja även terapeuterna har roligt.

Jag är med i studien för att jag ville må bättre, bli starkare och inte ramla så mycket. Det är bra att det är kroppen som får jobba. Jag fick min diagnos 2010, men har nog haft sjukdomen sedan 2004. Jag har klarat mig ganska bra, men jag har dålig balans vilket gör att jag ofta känner mig begränsad. Men när jag fick reda på att de huvudsakliga övningarna i studien skulle ske med bollar tänkte jag: Oj, hur ska det gå? Bollar har jag aldrig varit någon stjärna på, men jag hade helt fel. Den största behållningen av studien, förutom den sociala biten, har varit just bollarna. De har gett mig möjlighet att våga passera gränser som jag hade satt upp för mig själv.

Under de sju veckor som kursen har pågått har jag känt mig allt starkare och säkrare, det kanske är inbillning, men det är som att jag behärskar kroppen allt bättre. Jag känner att jag har fått mer energi också, jag har fixat alla garderober hemma och så har engagerat mig mer i makens demensboende. Det är synd att studien inte fortsätter, nu hoppas jag att jag kan vara med i någon annan.”

CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2023-09-13