"Jag tog dubbel bedövning"

Henrik Forsberg, sportchef svenska simförbundet och motionslöpare.
Forskningsdeltagande: Har deltagit i studie om hur muskler påverkas av långvarig träning

Henrik Forsberg has participated in a study on how muscles are affected by continous training. Photo: Lindsten och Nilsson
Henrik Forsberg har deltagit i studie om hur muskler påverkas av långvarig träning. Foto: Lindsten och Nilsson

Berättat för Maja Lundbäck, först publicerat i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 2, 2017.

”Min sambo såg en annons i sociala medier där man sökte tränade och otränade personer till en studie om musklers egenskaper. Efter att jag hade hört av mig till forskningsledaren fick jag göra ett syreupptagningstest och blev indelad i gruppen uthållighetstränade.

Syreupptagningstestet var bara för att gallra ut oss, när testet började fick jag först göra en magnetisk resonanstomografi av hela kroppen, det var inget speciellt, men sedan fick jag göra en muskelbiopsi. De körde in en nål i lårmuskeln, tre gånger per lår. Eftersom jag är lite känslig bad jag om dubbel bedövning, men det kändes ändå som att någon dunkade till och ryckte loss något ur benet. Jag haltade lite dagen efter men smärtan var egentligen inte värre än träningsvärk.

Jag har inte fått ta del av resultatet än men är nyfiken på vilka slags muskelfibrer jag har. Numera jobbar jag som sportchef för svenska simförbundet och motionslöper på fritiden. Tidigare var jag simtränare och är därför intresserad av vad elitidrottare kan göra för att förbättra prestationerna. Forskning som har med idrott att göra intresserar mig och jag läser ofta nya studier som kommer ut. Innovativa idrottare kanske redan har provat nya metoder, men så kommer vetenskapliga belägg som bekräftar metoden.”

CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2023-09-13