Tema: Att delta i forskning
Varje år deltar hundratusentals personer i studier. De svarar på frågor om sin livsstil, lämnar blodprover, testar nya läkemedel och så vidare. Den medicinska forskningen är helt beroende av de insatser som dessa friska frivilliga och patienter gör.
Utan försökspersoner stannar forskningen
Att människor ställer upp genom att utsätta sig för olika försök eller svarar på enkäter är helt avgörande för att forskningen ska komma framåt.
"Vi skrattar och har trevligt tillsammans"
Monica Röhr Sjöqvist är med i en studie om balansträning för Parkinsonsjuka.
"Jag tog dubbel bedövning"
Henrik Forsberg deltog i en studie om långvarig träning. I studien tog man flera muskelbiopsier från låret.
"Som tvillingar är vi användbara"
Tvillingarna Sanna och Rebecka Johansson säger alltid ja när de får frågan om att vara med i olika studier. De ingår båda i Svenska tvillingregistret vid Karolinska Institutet.
”Jag donerade benmärg till mina kollegor”
Mattias Carlsten är läkare och forskare och donerar benmärg till kollegors forskningsstudier.
Fakta om klinisk forskning
Det är viktigt att minimera riskerna för de "försökspersoner" som bidrar till forskningen. Forskningsledaren ansvarar för studiedeltagarnas välbefinnande och för den information som samlas in – något som regleras i både lagar och etiska riktlinjer.
De gör experiment på sig själva
Att uppleva forskningen från försökspersonens vinkel kan vara ett sätt att för forskare att upptäcka möjliga felkällor och brister. Möt tre forskare som experimenterar på sig själva.
Anlitade som experter på sin egen sjukdom
Allt fler forskare förstår vikten av att ha med patienternas erfarenheter vid planeringen av vetenskapliga studier. Möt tre personer som anlitats som experter på sin egen sjukdom.