Tema: Ätstörningar
För en del är mat ett av livets stora glädjeämnen. Andra äter mest som en del av den dagliga rutinen. Och så finns det de som hamnat i totalt krig med sitt eget ätande. Nu satsar forskarna vid Karolinska Institutet på att skilja myt från sanning.
Sjukdom med många ansikten
En ätstörning behöver inte synas utanpå och kan drabba vem som helst. Länge har förenklade förklaringsmodeller florerat medan de drabbade och deras anhöriga famlat efter egna svar.
Hon ska samla hundratusentals salivprov och enkätsvar
Olika ätstörningar – vad är skillnaden?
Ätstörning är ett samlingsnamn på flera olika psykiatriska diagnoser kopplade till mat, vikt och kroppsuppfattning. För den enskilda individen kan problemen ta sig väldigt olika uttryck.
Mus ger ledtrådar om anorexi
På 1970-talet upptäckte amerikanska forskare att några möss i deras laboratorium spontant slutade äta. Samma typ av möss studeras nu av forskare på KI.
Risk för komplikationer för gravida med ätstörning och deras barn
Podd: Fri från ätstörningar?
Ätstörningar innebär ett stort lidande för drabbade och deras familjer – och kan i värsta fall leda till för tidig död. Emma Forsén Mantilla är psykolog och forskare på KI och har i mer än tio år arbetat med ätstörningar. Hör henne i podden Medicinvetarna.
9 sanningar om ätstörningar
De nio sanningarna om ätstörningar togs fram 2014 av KI-professorn Cynthia Bulik och stöds av forskare och experter över hela världen.
Dokumentärstips i SVT
Se en dokumentärserie från SVT om ätstörningar (produktionsår 2022), där bland annat forskare vid Karolinska Institutet medverkar.
Studiedeltagare sökes
Delta i global studie om ätstörningar
The Eating Disorders Genetic Initiative (EDGI) är världens största kartläggning av hur genetiska och miljömässiga faktorer påverkar risken att drabbas av ätstörningar. Utöver Sverige ingår bland annat USA, England, Nya Zeeland och Australien och fler länder är på väg in. Målet är att globalt rekrytera 100 000 deltagare med ätstörningar.
Är du 16 år eller äldre? Har du eller har haft anorexia nervosa, bulimia nervosa, hetsätningsstörning eller andra specificerade ätstörningar? Eller vill du bidra genom att medverka som frisk kontroll?Då är du varmt välkommen att delta i EDGI!
Självupplevt
”Vakna nu och lev era liv”
Anhöriga behöver stöd och hjälp, inte skuldbeläggande. Det menar Marit Sahlström, vars systrar drabbades av anorexia.
"Det blev som ett beroende”
Eftersom Jonathan Ekblad var normalviktig var det ingen som förstod att han hade en ätstörning. Men han hittade rätt behandling och är nu frisk sedan fem år.
"Jag ville inte längre leva”
Malin Lagerstedt fick anorexia när hon gick i gymnasiet. Räddningen blev en privat klinik, där behandlingen skedde på flera plan.
Några av våra forskare inom området
Forskning om ätstörningar på genetisk nivå
Cynthia Bulik har forskat om ätstörningar sedan 1980-talet och bland annat grundat KI:s Centre for Eating Disorders Innovation. Hon är på jakt efter en biologisk förklaring till att patienter med anorexia nervosa mår bättre av att inte äta.
Varför utvecklas ätstörningar?
Intuitivt är tillstånd som ångest eller depression lättare att förstå. Men varför utvecklar en människa ätstörningar? Det försöker Ata Ghaderi ta reda på i sin forskning.
Intresserad av tvångsmässig träning
Emma Forsén Mantilla är psykolog och forskare vid Centre for Eating Disorders Innovation. Hennes forskning handlar bland annat om tvångsmässig träning vid ätstörningsproblematik och olika typer av preventiva insatser.