Forskningsområden, centrum och nätverk
Karolinska Institutet står för den enskilt största andelen medicinsk forskning vid universitet och högskolor i Sverige. Forskningen spänner över ett brett fält – från grundläggande experimentell forskning till patientnära forskning och global hälsa. Vi ingår även i regeringens satsning på de så kallade strategiska forskningsområdena (SFO).
Forskargrupper listade på ämne
Karolinska Institutet har cirka 800 team, grupper och större enheter inom forskning, fördelade på 21 institutioner och tre institutions- eller campusgrupper. Här listas dessa grupperingar i enlighet med SCB:s standard för forskningsämnen.
Centrumbildningar inom forskning
En centrumbildning vid KI är en fokuserad satsning på ett visst forskningsområde inom ramen för en tidsbegränsad och flexibel organisation. Centrumbildningar syftar till att skapa dynamisk samverkan över ämnes-, institutions- och organisationsgränser i Sverige och internationellt.
Strategiska forskningsområden
De strategiska forskningsområdena (SFO) är en satsning på vissa utvalda områden som pågått sedan 2010 på initiativ av Sveriges dåvarande regering. Karolinska Institutet har fått finansiering för sex områden eller program: stamceller, diabetes, neurovetenskap, cancer, epidemiologi och vårdforskning.
Forskarnätverk på KI
Syftet med forskarnätverken är att inom sina respektive områden skapa förutsättningar för forskare på KI att träffas, samarbeta och lära sig av varandra oavsett geografisk placering eller organisatorisk hemvist. Nätverken samlar både prekliniska och kliniska forskare. I vissa fall är forskarnätverken regionala eller nationella, men koordineras av forskare på KI.
Några aktuella satsningar
Centrum för klusterhuvudvärk
Centrum för klusterhuvudvärk omfattar all forskning vid KI om klusterhuvudvärk och har ett nära samarbete med hälso- och sjukvården. Målet med centret är att förstå de molekylära och genetiska mekanismerna bakom klusterhuvudvärk och att hitta nya sätt att diagnosticera och behandla.
Centrum för eliminering av livmoderhalscancer
Centret arbetar med att öka kunskapen kring design och utvärdering av strategier för att utrota livmoderhalscancer. Arbetet ingår i kampanjen att Sverige ska vara fritt från livmoderhalscancer år 2027. Centret ingår och i ett internationellt nätverk för referenslaboratorier inom HPV-testning.
Precisionsmedicinskt centrum Karolinska
Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) är ett virtuellt centrum för precisionsmedicin i Stockholmsregionen, Sverige och internationellt. Centret har som uppdrag att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicinen hela vägen in i hälso- och sjukvårdens vardag.
Karolinska ATMP-centrum
Karolinska ATMP-centrum är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset med målet att åstadkomma ytterligare framsteg inom cell-, gen-, och vävnadsterapier. Här finns alla delar av ATMP under samma tak: forskning, utveckling, tillverkning och behandling.