”One size” passar ingen: digitalt precisionsstöd för fysisk aktivitet efter stroke eller transitorisk ischemisk attack – en multicenter adaptiv intervention
Denna multicenterstudie utvärderar effekten av en individanpassad digital intervention för att främja fysisk aktivitet och förbättra hälsan hos personer som haft stroke eller transitorisk ischemisk attack (TIA). Projektet undersöker även interventionens inverkan på sekundära komplikationer efter stroke och inkluderar en hälsoekonomisk analys för att vägleda framtida implementering.
Om projektet
Projektet är en klinisk prövning med en Sequential Multiple Assignment Randomized Trial (SMART)-design, med start år 2026. Cirka 400 personer som har haft stroke eller TIA kommer att randomiseras till att antingen få en individanpassad mHälsa-intervention eller sedvanlig behandling.
Den individanpassade mHälsa-interventionen är ett 12 månader långt, samskapat digitalt program som kombinerar stöd för fysisk träning med egenvårdsstrategier för att öka den fysiska aktiviteten.
Projektet syftar till att besvara följande frågor:
- Vilka effekter har en individanpassad mHälsa-intervention på fysisk aktivitet, benstyrka, gångförmåga, fatigue, self-efficacy, upplevd påverkan av stroke, välbefinnande och livskvalitet jämfört med sedvanlig behandling?
- Vilka effekter har den individanpassade mHälsa-interventionen på förekomsten av komplikationer efter stroke/TIA och vårdutnyttjande, jämfört med en registerbaserad matchad referensgrupp upp till fem år efter studiestart?
- Är den individanpassade mHälsa-interventionen kostnadseffektiv jämfört med sedvanlig behandling?
- Hur kan den individanpassade mHälsa-interventionen implementeras, och vilka förändringsmekanismer och kontextuella faktorer kan förklara om interventionen har en effekt?
Studien genomförs genom ett kliniskt nätverk i Stockholm, Västerbotten, Dalarna, Gävleborg och Skåne.
Betydelse
Projektet adresserar viktiga samhällsutmaningar kopplade till att främja fysisk aktivitet efter stroke eller TIA, med fokus på jämlikhet, tillgänglighet och kostnadseffektivitet.
I dagsläget finns det ingen behandling som på ett effektivt sätt möter de långsiktiga behoven hos personer efter stroke eller TIA, samtidigt som den är hållbar för kliniker och skalbar för samhället. Många personer som haft stroke eller TIA saknar tillgång till det långsiktiga stöd för fysisk aktivitet som de behöver. De insatser som finns är ofta kortsiktiga och saknar den individanpassning som krävs för varaktig beteendeförändring.
Studien adresserar dessa kunskapsluckor genom att utvärdera individanpassat stöd för fysisk aktivitet, levererat digitalt av fysioterapeuter med erfarenhet av strokerehabilitering. Genom att kombinera en skalbar digital modell med en kostnadseffektivitetsanalys skapas förutsättningar för nationell implementering.