Mobilhälsa för fysisk aktivitet efter stroke eller transitorisk ischemisk attack – utveckling och genomförbarhet
Det övergripande syftet är att utveckla och testa genomförbarhet, användarvänlighet och preliminära effekter av en digital intervention som stödjer personer som haft stroke eller transitorisk ischemisk attack (TIA) i att vara fysiskt aktiva via en mobilapplikation. Utvecklingen sker i samarbete med personer som haft stroke eller TIA, fysioterapeuter, patientorganisationer och apputvecklare.
Om projektet
Projektet bygger på forskning som initierats av våra australiska samarbetspartners, som har utvecklat ett telehälsoprogram (i-REBOUND – Let’s Get Moving) för att stödja fysisk aktivitet hos personer efter stroke. För att öka tillgängligheten av stöd för fysisk aktivitet i Sverige har vi inom detta projekt anpassat och testat en mHälsa-version av programmet. Det digitala programmet gör det möjligt för personer som haft stroke eller TIA att få stöd för träning och fysisk aktivitet från en fysioterapeut via en mobilapplikation.
Projektet har genomförts i tre faser:
Fas 1
I samarbete med personer som haft stroke eller TIA, fysioterapeuter och apputvecklare utvecklade vi en svensk mHälsa-version av i-REBOUND-programmet. Utvecklingen följde en iterativ process som inkluderade prototyputveckling, workshops med slutanvändare för återkoppling samt anpassning av prototypen. Detta arbete resulterade I en helt digital intervention som levereras via en mobilapplikation: STAAR (Stroke Treatment through Active and Accessible Rehabilitation).
Fas 2
Vi utvärderade genomförbarheten och användarvänligheten av mHälsa-interventionen bland 114 personer som haft stroke eller TIA i Sverige. Studien omfattade både kvantitativa studier – med fokus på genomförbarhet såsom följsamhet, engagemang och införande – samt kvalitativa intervjuer med deltagare och fysioterapeuter. Resultaten visade att interventionen var genomförbar vad gäller räckvidd, säkerhet och acceptans, men identifierade också förbättringsområden, såsom individuell anpassning, att rekrytera och nå ut till personer i socioekonomiskt olika grupper och stöd för långsiktig egenvård av fysisk aktivitet.
Fas 3
Med utgångspunkt i insikterna från fas 2 genomförs en serie av samskapande studier för att vidareutveckla och förbättra mHälsa-interventionen. Centrala utvecklingsområden inkluderar:
- Att utöka variationen i det digitala stödet för fysisk träning för att förbättra tillgängligheten för personer med mer uttalade balans- och rörelsenedsättningar.
- Att stärka stödet för egenvård av fysisk aktivitet för att främja långsiktig beteendeförändring.
- Designa om interventionen för att göra den mer flexibel och anpassad till olika behov av stöd för fysisk aktivitet efter stroke eller TIA.
Betydelse
Regelbunden fysisk aktivitet efter en stroke eller TIA kan minska risken för funktionsnedsättningar och att drabbas av en ny stroke. Trots det får många inte det stöd de behöver för att komma igång och bibehålla fysisk aktivitet – särskilt de som bor på landsbygden.
För att möta den här utmaningen har vi utvecklat en individanpassad digital behandling via en mobilapplikation. Med hjälp av appen kan personer som haft stroke eller TIA få vägledning från en fysioterapeut direkt i sin telefon, oavsett var i landet de bor, i syfte att skapa och behålla goda vanor kring fysisk aktivitet.
Tillsammans med personer som haft stroke eller TIA, fysioterapeuter och experter inom apputveckling har vi tagit fram en lösning som möter olika behov och livssituationer. Nästa steg är att testa hur väl behandlingen fungerar – både när det gäller hälsovinster och kostnader – i en större studie som startar 2026.