Det här behöver ett barn

Den psykologiska tallriksmodellen beskriver sådant som skyddar barnets hälsa in i vuxen ålder, enligt studier. Den psykologiska tallriksmodellen är hämtad ur boken ”Vad alla föräldrar borde få veta; Barnets första tolv år” av Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni. I boken beskrivs vetenskapliga belägg för hur de olika tårtbitarna påverkar barnets hälsa och utveckling. 

Förälder och barn, barnet flyger som ett flygplan.
Foto: Getty Images

Utvilade föräldrar: Tänk på säkerhetsrutinerna på ett flygplan: sätt syrgasmasken på dig själv innan du hjälper barnet. Som förälder behöver man sortera i sin stress och skapa återhämtning för att ha ork att ta hand om sitt barn.

Ramar: Att sätta gränser behöver göras mer genomtänkt och kontrollerat än att ge kärlek, närvaro och bekräftelse – där det bara är att ösa på. Tydliga ramar behövs – men en del tillsägelser kanske kan väljas bort och vissa regler kanske kan skapas tillsammans med barnet?

Självkänsla och medkänsla: Barn som fokuserar på att vara en god vän och hjälper andra är de som mår bäst och oftare lyckas i skolan. 

Bekräftelse: Det här handlar om samtalsklimatet. Ett öppet och bekräftande samtalsklimat i hemmet gör det lätt för barn att prata med sina föräldrar. 

Närvaro: Kvantitet är kvalitet. Att umgås inom familjen är viktigare än vad man gör tillsammans – fredagstacos duger fint. 

Kärlek: Det viktiga är att barnet uppfattar det som föräldern gör som kärleksfullt. 

Text: Annika Lund, först publicerad i tidningen Medicinsk Vetenskap nr 2/2021.