Antagning till forskarutbildning vid CLINTEC- utlysning
När en enhet vill anställa en doktorand vid Karolinska Institutet utlyses alltid doktorandtjänsten. Antagningsprocessen för denna typ av doktorander följer det normala författandet enligt Högskoleförordningen och beskrivs här samman med de specifika rutiner som gäller vid CLINTEC.
Steg 1: Ansökan om inrättande av doktorandplats och grönt ljus
Detta steg utförs av sökande (huvudhandledaren) i samråd med enhetschefen. Tänk på att varje enskild enhet vid CLINTEC kan ha egna rutiner som leder upp till detta steg.
Syftet med detta steg är att institutionen ska kunna säkerställa att huvudhandledaren har förutsättning att ge en god och professionell handledning inom det aktuella forskningsprojektet, samt att enheten har tillgängliga resurser för genomförandet av en forskarutbildning av hög kvalitet. I detta steg beslutas även om undantag från kravet om utlysning kan beviljas.
Observera att en godkänd ansökan inrättande av doktorandplats och grönt ljus för huvudhandledaren inte är detsamma som att den presumtiva doktoranden blir antagen till forskarutbildningen. Antagningen görs i steg 3: Antagning till forskarutbildning.
Krav på handledarskapet
För att få vara huvud- eller bihandledare för en doktorand behöver ett antal krav vara uppfyllda. De övergripande kraven kan du läsa om på sidan Handledare till doktorand. Utöver de övergripande kraven gäller vid CLINTEC att:
- En huvudhandledare kan vara anställd vid eller anknuten till CLINTEC
- En huvudhandledare kan inte ha sin huvudanställning vi ett annat lärosäte eller vid en annan institution vid Karolinska Institutet
- En huvudhandledare som är anställd inom regionen ska vara anknuten till CLINTEC och ha sin forskningsaktivitet vid institutionen
- Huvudhandledare ska ha gått kursen Forskarhandledarutbildning – grundkurs eller huvudhandlett en doktorand till svensk doktorsexamen och gått Webbkurs för forskarhandledare.
- I en handledarkonstellation får som mest ingå som tre bihandledare
Handlingar som ska ingå i ansökan om inrättande av doktorandplats och grönt ljus
Fullständig ansökan innehåller samtliga dokument som listas här. I de fallen länkar till dokumenten saknas finns ingen mall utan sökande utformar själv dokumentet.
Ansökan om inrättande av doktorandplats, med samtliga bilagor:
- Ansökan om grönt ljus
- Forskningsplan (fem sidor inklusive referenser, skriven på engelska) med bakgrund, frågeställning, metod, planerade studier och en redogörelse för projektets signifikans samt preliminär tidsplan för doktoranden
- Huvudhandledare och samtliga bihandledares CV (två sidor per CV)
- Beskrivning av varje handledares kompetens och roll i relation till forskningsprojektet.
- Beskrivning av forskarutbildningsmiljön
- Finansieringsplan signerad av samtliga med finansiellt ansvar. Om doktorandens finansiering kommer från medel utanför Karolinska Institutet (vanligen lön från anställning vid regionen) behöver externt ekonomiskt ansvarig signera finansieringsplanen.
- Begäran om undantag från kravet om utlysning med en redogörelse för varför undantag bör ske.
- Appendix till inrättande av doktorandplats vid CLINTEC
Signera och skicka in ansökan
Fullständig ansökan skickas som en eller flera PDF-filer till forskarutbildningen på CLINTEC senast en vecka innan datumet för forskarutbildningsrådets nästkommande möte. Ansökan ska vara signerad av sökande, bihandledare och enhetschef.
Vi tar inte emot ansökningar i pappersform. Om ansökan signerats med penna ska en skannad kopia mejlas in och pappersoriginalet skickas med posten. Kontakta forskarutbildningen på CLINTEC för adress.
Enhetschefen måste närvara digitalt vid mötet för att föredra ansökan. Kallelse skickas via mejl tre dagar innan mötet. Forskarutbildningsrådets beslut meddelas sökande och enhetschef (vid bifallen ansökan även enhetsadministratören) per mejl senast en vecka efter mötet.
Visste du att personer utanför Karolinska Institutet kan använda EduSign? På sidan E-signatur med EduSign kan ni läsa om hur era externa parter går till väga för att skaffa EduSign. Gå till rubriken Skriva under ett dokument utan KI-ID.
Mötestider forskarutbildningsrådet
2025
11/2, kl.13.00 - 15.00
20/3, kl. 15.00 - 17.00
8/5, kl. 13.00 - 15.00
Steg 2: Utlysning av doktorandtjänst
Detta steg utförs av huvudhandledare och enhetschef i samråd med CLINTEC HR. HR kontaktar sökande via mejl efter att de erhållit signerad och diarieförd ansökan om inrättande av doktorandplats och grönt ljus för huvudhandledaren.
Syftet är att hitta en lämplig kandidat samt säkerställa att den blivande doktoranden är behörig och har förmåga att tillgodogöra sig en forskarutbildning.
Du kan läsa om utlysningsprocessen på sidan Rekrytera doktorander. I samband med rekryteringen görs en behörighetsbedömning. På sidan Behörighet till utbildning på forskarnivå kan du läsa om hur bedömningen går till.
När urvalet är klart kan den presumtiva doktoranden ansöka om antagning till forskarutbildningen samt anställas.
Steg 3: Ansökan om antagning och anställning
Detta steg utförs av den presumtiva doktoranden i samråd med huvudhandledare.
I detta steg sker antagningen av doktoranden till forskarutbildningen. När antagningen är klar kan doktoranden anställas. Ansökningar om antagning bedöms löpande av prefekten under förutsättning att steg ett och två i antagningsprocessen är avklarade. Notera att datum för prefektens beslut inte måste vara samma som datum för studiestart (t.ex. om kandidaten ännu inte anlänt till Sverige).
Fullständig ansökan ska innehålla blanketten Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå med samtliga obligatoriska bilagor:
- Behörighetsutlåtandet
- Doktorandens CV
- Intyg på genomgången handledarutbildning för huvudhandledaren, som inte får vara äldre än fem år
- Beskrivning av selektionsprocessen och hur bedömning av förmåga och lämplighet genomförts
Fullständig ansökan skickas som en eller flera PDF-filer till forskarutbildningen vid CLINTEC. Ansökan ska vara signerad av sökande, huvudhandledare och bihandledare.
Vi tar inte emot ansökningar i pappersform. Om ansökan signerats med penna ska en skannad kopia mejlas in och pappersoriginalet skickas med posten. Kontakta forskarutbildningen vid CLINTEC för adress.
När beslut är taget och doktoranden registrerad får hen ett välkomstmejl med registreringsintyget KI ID. Gemensam information rörande uppstarten av forskarutbildningen skickas till doktorand och huvudhandledare. CLINTEC HR blir även informerade om att de kan anställa doktoranden och kontaktar denna för att slutföra anställningsprocessen.
Steg 4: Upprätta en individuell studieplan (ISP)
Detta steg utförs gemensamt av doktoranden och huvudhandledaren.
All forskarstuderande vid Karolinska Institutet måste ha en digital individuell studieplan (ISP) som uppdateras regelbundet. Detta är en förutsättning för forskarutbildningen. Studieplanen måste vara inlämnad till studierektor för granskning senast en månad från det att doktoranden antas till forskarutbildningen och godkänd senast tre månader efter antagning. ISP ska även revideras årligen, samt efter genomförandet av halvtidskontrollen och eventuella handledarbyten.
I samband med att doktoranden antas till forskarutbildningen får huvudhandlaren och doktoranden information om att det är dags att upprätta en IPS. Hur en ISP upprättas och vad den ska innehålla.
Doktorand och handledare ska även delta vid ett ISP-seminarium, som hålls löpande under terminstider.