Rekrytering av ny prefekt OnkPat

Detta är en live-sida där vi kontinuerligt kommer att uppdatera information om processen kring rekryteringen av en ny prefekt vid institutionen för onkologi-patologi under vintern 2024/våren 2025. Vi strävar efter att genomföra processen med god transparens och om det skulle finnas några frågor längs vägen, tveka inte att kontakta vår administrativa chef Ulrika Almquist, som har rollen som sekreterare i rekryteringsgruppen, eller ordförande Jonas Fuxe.

Bakgrund

Lars Holmgren har haft prefektuppdraget för institutionen för onkologi-patologi sedan juli 2018 och hade innan dess rollen som vice prefekt från september 2014. Lars har haft ett engagerat ledarskap under sin tid som prefekt, men har nu meddelat att han önskar kliva av uppdraget till sommaren 2025. 

Rekryteringsgrupp 

  • Jonas Fuxe, Ordförande, prefekt, institutionen för laboratoriemedicin 
  • Ulrika Almquist, sekreterare, administrativ chef, institutionen för onkologi-patologi 
  • Linda Lindström, ledamot, senior forskare/docent, institutionen för onkologi-patologi 
  • Janne Lehtiö, ledamot, professor, institutionen för onkologi-patologi 
  • Simon Ekman, ledamot, MD/professor, institutionen för onkologi-patologi 
  • Carl Johan Sundberg, adjungerad, dekan KI Nord 
  • Hanna Sillén, stöd till sekreterare, prefektsekreterare, institutionen för onkologi-patologi 

Processen

Steg 1 - Dekan utser ordförande

Jonas Fuxe, prefekt vid LabMed, har utsetts till ordförande.

Steg 2 - Ordförande bildar rekryteringsgrupp

Ordföranden utser en rekryteringsgrupp med uppgifterna att besluta om en kravprofil, identifiera lämpliga kandidater, intervjua kandidaterna och arrangera en hearing för institutionen med de identifierade kandidaterna. Diskussioner och bekräftelse av rekryteringsgruppens medlemmar kommer att ske med student- och fackliga representanter samt institutionens ledningsgrupp via institutionens samverkansråd.

Steg 3-4 Kravprofil

Rekryteringsgruppen utarbetar en kravprofil. Diskussioner om kravprofilen kommer att hållas med student-, institutions- och fackliga representanter via institutionens samverkansråd, och slutligen bekräftas av dekanen.

Steg 5 - Nominering

Processen för nominering kommer att fastställas.

Steg 6 - Hearing

Rekryteringsgruppen arrangerar en utfrågning för institutionen där kandidaten/kandidaterna presenterar sig själva, sin vision för institutionens strategiska utveckling och sina idéer om deras potentiella framtida roll som prefekt för OnkPat. Dekanen, chefen för HR-kontoret, fackliga representanter och studentrepresentanter är också inbjudna.

Steg 7 - Rapport till dekan

Ordföranden lämnar in en rapport med rekryteringsgruppens förslag vid ett möte med dekanen. Rapporten ska innehålla rekryteringsgruppens kravprofil, en redogörelse för rekryteringsprocessen, ett uttalande från rekryteringsgruppen och kommentarer från facken. Vid mötet ska även institutionens ekonomiska förutsättningar för uppdraget presenteras.

Steg 8 - Slutkandidater genomgår individuella personbedömningar 

De av dekan utvalda slutkandidaterna genomgår individuella personbedömningar och kompetensinventering med stöd av HR avdelningen. Resultatet återkopplas till dekan och representant från HR avdelningen. Personbedömningen ligger senare till grund för prefektens introduktion.

Steg 9 - Dekan intervjuar kandidater

Den slutliga kandidaten/kandidaterna intervjuas av dekanen och en HR-specialist.

Steg 10 - Facklig samverkan

HR-avdelningen samverkar med de centrala fackliga organisationerna. Administrativ chef ansvarar i förekommande fall för att samråd med sjukvårdshuvudmannen (temachef eller motsvarande) äger rum.

Steg 11 - Rektor beslutar om ny prefekt

Beslutet föregås av ett fastställande av finansiella förutsättningar för uppdraget.