Forskning vid OnkPat
Institutionen för onkologi-patologi bedriver grundläggande, translationell och klinisk forskning samt undervisningsverksamhet relaterad till cancer. Vår strävan är att upptäcka grundläggande mekanismer i alla aspekter av cancerbiologi, hitta nya biomarkörer och potenta individanpassade läkemedel mot cancer. Våra forskare har tillgång till moderna och underhållna instrument för ett hållbart och effektivt arbete. För att stödja vår forskning kontakta vår administrativa chef Ulrika.Almquist@ki.se
Anslag från Sjöbergstiftelsen till Hildur Helgadottir
Hildur Helgadottir erhåller projektanslag från Sjöbergstiftelsen på totalt 21 miljoner kronor fördelat på tre år. Projektet har titeln “NEO-TIL: A Multicenter Clinical Initiative Conducted by the Swedish Melanoma Study Group”. Medsökande är Stina Wickström, också på OnkPat samt Göran Jönsson och Ana Carneiro vid Lunds Universitet och Lars Ny, Roger Olofsson Bagge och Jonas Nilsson vid Göteborgs Universitet.
Jonas Bergh erhåller Karolinska Institutets stora silvermedalj 2024
Professor Jonas Bergh får stora silvermedaljen för sina världsledande och unika insatser för cancerforskning. Medaljen delas sedan 2010 ut till personer som har gjort storartade insatser för KI och kommer att uppmärksammas i samband med installationshögtiden i Aula Medica den 3 oktober.
Anslag för postdoktoral meritering inom medicinsk vetenskap
Elisabet Rodriguez Tomas har blivit tilldelad Postdoctoral Grant från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF) för sitt forskningsprojekt "Nya fibroblast-relaterade biomarkörer och läkemedelsmål för tamoxifen resistens vid ER+ bröstcancer". Bidraget är treårigt och ska användas till lönekostnader för mottagaren.
Ny översiktsartikel och meta-analys om interaktionen mellan AI och människa i hudcancerdiagnostik
Isabelle Krakowski och Hanna Eriksson har med kollegor från Stanford University publicerat en artikel i npj Digital Medicine om effekten av AI assistans vid hudcancerdiagnostik. Resultaten tyder på att AI är till hjälp för kliniker oavsett erfarenhetsnivå, med störst nytta för de med minst erfarenhet inom dermatologi. Få studier var dock genomförda under verkliga kliniska förhållanden, varför forskargruppen rekommenderar att framtida studier genomförs i den miljö där AI-verktygen är avsedda att användas i.