Forskning vid OnkPat
Institutionen för onkologi-patologi bedriver grundläggande, translationell och klinisk forskning samt undervisningsverksamhet relaterad till cancer. Vår strävan är att upptäcka grundläggande mekanismer i alla aspekter av cancerbiologi, hitta nya biomarkörer och potenta individanpassade läkemedel mot cancer. Våra forskare har tillgång till moderna och underhållna instrument för ett hållbart och effektivt arbete. För att stödja vår forskning kontakta vår administrativa chef Ulrika.Almquist@ki.se
Theranostics Trial Center får 15 miljoner för stor satsning inom precisionsmedicin
Theranostics Trial Center (TTC) vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset har tilldelats över 15 miljoner kronor av Vinnova för att driva ett nytt projekt inom precisionsmedicin. Genom att kombinera bildstyrd diagnostik och terapi med radioaktivt märkta målsökande läkemedel siktar projektet på att revolutionera cancerbehandling i Sverige. TTC är en av sex nya innovationsmiljöer som får bidrag från Vinnova.
Upptäckt av gensignatur som kan hjälpa läkare identifiera en typ av sköldkörtelcancer
Vincenzo Condello är försteförfattare på en artikel publicerad i Endocrine Pathology. Johan Paulsson, Anders Näsman och Christofer Juhlin, alla från institutionen för onkologi-patologi, som medförfattare. I studien användes spatial transkriptomik för att identifiera en gensignatur som styr invasiv växt i follikulär sköldkörtelcancer, en tumörform som är svårdiagnosticerad. Identifikationen av denna profil i den invasivt växande delen av tumören kan leda till förbättrade möjligheter för patologer och cytologer att identifiera denna cancerform, som odiagnosticerad inte sällan kan leda till metastasering och död. Dessa resultat kan även tänkas ge ledtrådar till hur follikulär sköldkörtelcancer i framtiden kan behandlas.
Användning av AI kombinerad med MRI är effektivt för tidig upptäckt av bröstcancer
Ny forskning visar att en AI-baserad metod för att välja ut kvinnor för ytterligare screening med magnetisk resonanstomografi (MRI) avsevärt kan förbättra upptäckten av bröstcancer som missas av traditionell mammografi. Den randomiserade kliniska studien ScreenTrustMRI, ledd av Fredrik Strand vid OnkPat, visar hur innovativ AI-teknik potentiellt kan revolutionera nuvarande bröstcancerscreeningsmetoder. Studien är publicerad i Nature Medicine.
Anslag från Sjöbergstiftelsen till Hildur Helgadottir
Hildur Helgadottir erhåller projektanslag från Sjöbergstiftelsen på totalt 21 miljoner kronor fördelat på tre år. Projektet har titeln “NEO-TIL: A Multicenter Clinical Initiative Conducted by the Swedish Melanoma Study Group”. Medsökande är Stina Wickström, också på OnkPat samt Göran Jönsson och Ana Carneiro vid Lunds Universitet och Lars Ny, Roger Olofsson Bagge och Jonas Nilsson vid Göteborgs Universitet.