Skip to main content

Ta del av Nobel Calling Stockholm 2019 på Karolinska Institutet

Nobelpriserna 2019 tillkännages med start den 7 oktober och först ut är Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Från den 7 till den 14 oktober bjuder Nobel Prize Museum i samarbete med bland andra Karolinska Institutet på inspirerande event och lärorika möten i kunskapens anda. Här är en sammanställning av de händelser du kan ta del av på Karolinska Institutet.

Missing ALT text.

Nobelpriset i medicin eller fysiologi och lärarkollegiet

Måndag. När Karolinska Institutet år 1895 fick i uppdrag att utse Nobelpriset i medicin eller fysiologi var det en otacksam och ifrågasatt uppgift. Gradvis växte en praktik fram genom vilken priset formades till en framgång – vi tittar närmare på hur lärarkollegiet gav sin prägel på Nobelpriset.

Tid, plats och agenda för föreläsningen Nobelpriset i medicin eller fysiologi och lärarkollegiet.

Hur Nobelpriset formade KI

Måndag. Det vi idag ser som Karolinska Institutet kan inte förklaras utan att förstå hur Nobelprisuppgiften förändrade organisationen och dess kärnverksamhet. 1936 bildades det medicinska Nobelinstitutet som successivt fick tre avdelningar. Denna föreläsning förtydligar kopplingarna mellan Nobelpriset i medicin eller fysiologi och Nobelsinstituten samt hur dessa kan avspeglas i dagens forskningsorganisation.

Tid, plats och agenda för föreläsningen Hur Nobelpriset formade KI.

Seminarium: Att känna sig sjuk – vad betyder det?

Måndag. Hälsan tiger still, brukar man säga, men meddelar sig i så fall ohälsan med oss? Finns det ett språk som används av kroppen när något går snett, och hur kan hjärnan förstå och tolka budskapet? Kan hjärnan själv föreslå ohälsa utan skälig grund, och hur kan man i så fall få den att bli av med en sådan ovana?

Svåra frågor, men svaren blir bättre och bättre tack vare den forskning som allt mer intresserar sig för den upplevda hälsan. Hör Mats Lekander, professor vid Stressforskningsinstitutet och Karolinska Institutet, svara på några av frågorna och ge sin tolkning av det aktuella kunskapsläget. Fri entré.

Arrangeras av Stockholms universitet, Karolinska Institutet och ABF Stockholm i samarbete med Nobel Prize Museum.

Tid, plats och agenda för seminariet Att känna sig sjuk – vad betyder det?.

Kroppens mysterier – experterna reder ut

Onsdag. KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap har under 25 år förmedlat populärvetenskapliga texter om forskning till allmänheten. Under ett seminarium möter vi några av Karolinska Institutets forskare som berättar om kroppens mysterier.

Tid, plats och agenda för Kroppens mysterier – experterna reder ut.

Hur funkar nobelpriset? Ställ dina frågor till Nobelförsamlingens sekreterare

Torsdag. Hur har pristagare i fysiologi eller medicin reagerat på att få samtalet med tillkännagivandet? Hur fungerar arbetet i Nobelkommittén? Vi möter Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén vid Karolinska Institutet.

Följ @karolinskainstitutet på Instagram för att ta del av möjligheten att ställa dina frågor.

The logotypes of Karolinska Institutet and Nobel Calling.