Ta del av Nobel Calling Stockholm 2022 på Karolinska Institutet

I oktober varje år tillkännages vilka forskare som ska tilldelas de olika Nobelpriset – och först ut är alltid Nobelpriset i fysiologi eller medicin. I samband med offentliggörandena bjuder Nobel Prize Museum, i samarbete med bland andra Karolinska Institutet, på inspirerande event och lärorika möten i kunskapens anda. Här är en sammanställning av våra föreläsningar och samtal inom ramen för Nobel Calling Stockholm 2022.

Nyfött barn
Foto: Linus Olson

Varför dör fortfarande 5 miljoner barn före sin femte födelsedag?

Föreläsning, ägde rum 3 oktober, kl. 09.00 (in English)

Global barnhälsa har gjort stora framsteg under de senaste trettio åren; dödligheten bland barn under fem år har minskat med mer än hälften, många fler barn går i skolan och färre barn lever i extrem fattigdom.

Tobias Alfvén är barnläkare och docent i global hälsa vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet. Tillsammans med sin kollega Juliet Mwanga-Amumpaire, barnläkare och docent vid Mbarara University i Uganda, diskuterar de varför fem miljoner barn fortfarande dör innan de fyller fem år och vad vi kan göra för att fler barn ska överleva.

Porträtt av Stefan Swartling Peterson sittandes i en karusell. Foto: Martin Stenmark.
Stefan Swartling Peterson. Foto: Martin Stenmark

Hur ska vi säkra framtidens hälsa för alla?

Live-podd, ägde rum tisdag 4 oktober, kl. 12.15, Torget, Karolinska Universitetsbiblioteket, Berzelius väg 7B

I denna live-podd får du ta del av hur forskningen kan bidra och vad var och en kan göra. Stefan Swartling Peterson har arbetat som global hälsochef vid UNICEF och är numera professor i global systemomställning vid Karolinska Institutet.

Hälsan behöver förbättras i världen samtidigt som vi drastiskt måste minska resursuttaget från planeten. Hur ska det gå till? Enligt Stefan Swartling, professor i global systemomställning, måste unga engageras i frågorna – och det är bråttom!

Samtalet leds av Cecilia Odlind, chefredaktör för tidningen Medicinsk Vetenskap och programledare för KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna, och av Andreas Andersson, programledare för KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Lyssna på avsnittet i efterhand: Medicinvetarna #104: Hur säkra framtidens hälsa?

Dekorativ bild
3D illustration visar Morbus Crohns kolit ulcerosa - inflammatorisk tarmsjukdom. Foto: Getty Images

Hundratusen drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom – senaste forskarrönen

Föreläsning, ägde rum tisdag 4 oktober, kl. 16-18, Eva och Georg Klein, Biomedicum, Solnavägen 9, campus Solna

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) omfattar Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. Sjukdomen, som vanligtvis är livslång, har ökat och påverkar nu ca 100 000 svenskar. Behandlingsåtgärder inbegriper omfattande medicinering och ofta kirurgi. Forskning vid Karolinska Institutet visar att IBD är kopplad till en ökad risk för en rad andra sjukdomar.

Under två timmar presenterar forskare i nätverket ”Karolinska IBD Alliance” (KIBDA) ny forskning på området IBD och visar hur samverkan mellan sjukvård, patient och forskare kan leda till en förbättrad vård av patienter som drabbas av sjukdomen. Arrangeras av Karolinska IBD Alliance och svenska IBD-kvalitetsregistret SWIBREG.

Jordglob

Rosling seminar: Our planet, our health – an intergenerational dialogue

Föreläsning, ägde rum onsdag 5 oktober, kl. 13-14.30, Andreas Vesalius, Berzelius väg 3, Karolinska Institutet, Solna och online (in English)

Ett seminarium till minne av Hans Rosling, världskänd professor i global folkhälsa vid Karolinska Institutet. Världshälsoorganisationen (WHO) och KI arrangerar ett årligt seminarium med syfte att fortsätta arbeta i Roslings anda för faktabaserade beslut, en tro ​​på att förändring är möjligt och med målet att utrota fattigdomen i världen.

Detta seminarium arrangeras av Karolinska Institutet och WHO.

Dekorativ bild.
Zebrafiskfacilitet. Foto: Lars Bräutigam

Fullbokad: Besök Nordens största zebrafisk facilitet

Guidade rundturer, ägde rum onsdag 5 och torsdag 6 oktober, kl. 9 och 12.

Zebrafish core facility (ZCF) kommer under två dagar erbjuda guidade turer på plats. Nu finns möjligheten att ta del av medicinsk forskning, djurhållning, teknik och så mycket mer. Kliv in i en värld full av möjligheter tillsammans med oss på ZCF.

Precision
Foto: Getty Images

Precisionsmedicin ger nya möjligheter till ett friskare liv – är du beredd att dela din hälsodata?

Digitalt seminarium, ägde rum torsdag 6 oktober, kl. 16-17

Genomic Medicine Sweden, Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet bjuder in till ett seminarium om precisionsmedicin. Överläkaren och professorn Anna Martling och Charlotta Ingvoldstad Malmgren, genetisk vägledare kommer att berätta mer om de nya möjligheter som finns för mer precis diagnostik och individanpassad behandling och de nya perspektiven på att dela hälsodata.

Kontakt

Loggor för Nobel Calling och KI.